Annons
Nyheter

Ann är navet i vävcirkeln

Under 30 års tid har Frufällans vävstuga letts av Ann Lundström. Deltagarna i vävcirkeln tyckte att de inte kunde beskriva hennes förtjänster i ord, så de ordnade så att hon fick BT-buketten.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2010
Foto: Yvonne Gunneriusson
Christina Eriksson och hennes cirkelkamrater var glada, när de fick överraska sin vävledare, Ann Lundström, med BT-buketten.
Christina Eriksson och hennes cirkelkamrater var glada, när de fick överraska sin vävledare, Ann Lundström, med BT-buketten.Foto: Yvonne Gunneriusson

Varje tisdagskväll sedan 1980 träffas ett gäng vävsugna damer i före detta församlingsgården i Frufällan. Ann Lundström har lett gruppen under alla de åren. Ytterligare två damer har varit med från starten, och antalet deltagare har varit mellan tio och 15. I en pärm har man samlat vackert handskrivna rapporter från varje termin.

Just den här kvällen, då Ann ska uppvaktas med blommor, är hon lite sen. Överraskningen blir mycket stor för henne, när hon stiger in i vävlokalen och möts av Christina Eriksson och de andra i cirkeln med en vacker blombukett.

Annons

– Ann, du är vårt nav i vävcirkeln, säger Christina, du har tålamodet och drivkraften att leda oss med din kunskap. Vi är alla jättetacksamma för att du orkar, och därför vill vi ge dig dessa blommor.

I Christinas brev till Borås Tidning skrev hon bland annat följande.

”Vi skulle vilja uppmärksamma vår cirkelledare Ann Lundström med BT-buketten för det otroliga engagemang och den drivkraft hon har för vävstugan i Frufällan. Hon är grunden till att vävstugan bildades ? Med en ängels tålamod och med fast hand delar hon med sig av sin hantverkskunskap och inspiration ?”

– Andan av lugn och glädje som Ann sprider kan bara göra att det blir bra, säger Eva Melin och är säker på att hennes kamrater håller med henne.

Det var genom syföreningen i Svenska kyrkan i Frufällan som vävföreningen startade. Från början höll man till i källaren i församlingshemmet, men så småningom fick man flytta upp till den nyrenoverade vinden.

– Vi började med en linneduk med 3000 varptrådar, minns de som var med från starten.

Numera väver man plädar, dukar, sjalar och mattor. Papperslöpare är också populärt just nu.

Ann tror på återväxten i föreningen, hon tycker sig ha märkt ett ökat intresse för vävning. Så hon fortsätter och hoppas att yngre förmågor tar över så småningom.

Hur man ska fira 30-årsjubileet har man inte bestämt ännu, man vet bara att det inte kommer att hinnas med i höst. Det kanske får bli ett 31-årsjubileum istället.

är bunden av Susanne Magnusson. Den innehåller orange rosor, vitprydnadskål, röd hypericum, vinröda santinichryss och brun anastasiachryss. Det gröna består av araliablad.

Yvonne Gunneriusson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons