Annons
Nyheter

Nya trender inom bakning

Bakning kan vara allt från en fritidssysselsättning till ett fulltidsjobb, men oavsett varför man bakar påverkas man av de trender som finns i denna del av vår matkultur.
BORÅS • Publicerad 16 januari 2015

Annika Bertilsson, vikarierande lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori på Almåsgymnasiet, upplever att trender inom bakvärlden hela tiden kommer och går.

– Nu kommer det klassiska och tidlösa svenska, såsom budapestbakelser, gräddtårtor och småkakor.

Annons

Martin Nelsén, bagare och ägare av Lulus konditori i Borås, fokuserar mest på klassiska bakverk i sitt utbud.

Här ingår bland annat kanelbullar, prinsesstårta, semlor och 
napoleonbakelser:

– Detta är populära bakverk som många i vår kundkrets känner igen.

På Bäckängsgymnasiet finns flera olika föreningar, en av dessa är Bäckängs fikaförening. Också här ligger fokus på de tidlösa bakverken som alltid går hem, enligt styrelsemedlemmarna Maja Landin och Mathilda Jingnäs. Flera inspirerande och moderna trender har kommit till Sverige, till exempel cake pops från USA och macarons från Frankrike, vilket de läser om på bland annat bloggar. Trots det väljer föreningen att lägga energi på traditionell bakning som exempelvis kladdkaka:

– Man hinner ju inte lägga ner lika mycket tid på vartenda litet bakverk, vi får göra det lite enklare för det är så många som vill ha, säger Jingnäs.

Nicole Simon och Julia Dahlén, elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori på Almåsgymnasiet i Borås, pratar också om utländska trender eftersom de bakar mycket sådant i skolan. Simon tycker att det just nu blir allt vanligare med större tårtor i flera våningar.

– Det kommer tillbaka mycket bakverk från förr också, berättar Dahlén.

Något annat som blir allt vanligare är hälsosamma alternativ utan till exempelvis vetemjöl och socker. En viktig aspekt av att fika är just den sociala delen, och därför tycker Mathilda Jingnäs från Bäckängs fikaförening att det är bra med alternativ för alla som har ett hälsotänk – så att de också kan vara med för umgänget. Hälsosamma bakverk är däremot inget alla förespråkar.

Felicia Lallo

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons