Annons
Nyheter

Lars Näslunds midsommar- krönika: Flagga redan idag!

USA och Norge har sina parader, fyrverkerier och barnetog. Finländarna går i fantåg till hjältegravarna. Vi har Små grodorna och säcklöpning – nog så högtidligt!
Nyheter • Publicerad 20 juni 2014
Foto: Hasse Holmberg

För att denna dag, midsommarafton, är Sveriges folkliga nationaldag torde de flesta vara överens om.

Men kanske flaggbrännarvännerna inom Fi, den så kallade 365rörelsen och andra som irrat bort sig i kampen mot rasismen, likt programledaren och feministen Karin ”Kakan” Hermansson, även vill ful-stämpla blomsterkransen i håret?

Annons

Fattar de verkligen inte hur de springer Jimmie Åkesson rätt i händerna?

Snyggaste passningen tillbaka vore en miljon ”selfies” på Facebook och Instagram där vi flaggar, storstilat, redan i dag, en dag före den allmänna flaggdagen, binder blomsterkransar som aldrig förr, och bjuder in nyanlända svenskar till dansen kring den lövklädda stången.

Alltför länge har människor som värnar en sund nationalkänsla, som känner tacksamhet över de värden vi fått ärva av tidigare generationer, som när en naturtro och stolthet över den vackra svenska flaggan, hukat i den allmänna debatten. Olusten i risken att spela fel grupperingar med mörkare agendor i händerna har tagit över så det räcker.

Senaste tiden har flera incidenter ägt rum som inger oro för utvecklingen:

Veronica Svärd är socionom och doktorand i socialt arbete vid Göteborgs universitet. Hon beskriver sig också som ”eder blivande riksdagsledamot” för Feministiskt initiativ där hon står på elfte plats på valsedeln.

På nationaldagen skrev hon om en bild på Facebook som uppmanade till att ”Skända flaggan”: ”Svik fosterlandet! Var onationell!”

Dagen före skrev Foujan Rouzbeh, på sjunde plats på Feministiskt initiativs riksdagslista:

”Att skända flaggan imorgon är att säga att det får vara nog nu. Riv alla barriärer, krossa alla murar. Ner med nationalstaten!”

Den snarast otäcka grupperingen 365rörelsen, som gömmer sig bakom en jokerfigur, förefaller ha inspirerat till flaggbränningen vid Folkets park i Malmö sent på nationaldagskvällen. Så här lät det på sajten:

”Flaggjakten är igång. Vem kan riva ner flest flaggor och skapa störst flaggbål?”.

Annons

Det här exemplen på kort sagt korkade försök till opinionsbildning ”mot rasism” bör vi alltså mota med att alla ”tar tillbaka flaggan”, det har sagt förr men behöver sägas igen och det är viktigt att det offentliga Sverige och alla demokratiska partier också gör sin del här.

Trevlig midsommar!

Lars Näslund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons