Annons
Nyheter

”Vi var jättenervösa”

Grammisnominerade och hyllade av Ebbot Lundberg som ett av världens mest lovande band. Nu kommer Stockholmsbandet Side Effects till Rockborgen.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2014
Foto: 

De hade inte ens börjat fundera på att släppa en skiva. Helt plötsligt damp ett meddelande ner i mejlkorgen. Sony Music ville skriva kontrakt.

Nu har två år gått och med det nyss utkomna debutalbumet A Walk in the Space Between Us fick Side Effects kröna året med en grammisnominering till årets rock.

Annons

– Det känns grymt att bara bli nominerad. För det är inte precis lätt att tävla mot Håkan Hellström som har mångdubbelt med lyssnare, säger organisten Elias Jungqvist.

Det har gått snabbt för bandet som träffades på Rytmus musikgymnasium 2009. De fyra medlemmarna Billy Cervin, Hugo Mårtensson, Joacim Nilsson och Elias Jungqvist inledde banan med att lira Mando Diao-covers innan de började skriva egna låtar inspirerade av 60-talspsykedelisk musik.

Redan på sin andra spelning fick de ett förslag som satte karriären i rullning.

I publiken stod en imponerad Mattias Bärjed från The Soundtrack Of Our Lives som efteråt erbjöd dem att vara förband på en av deras kommande spelningar.

– Vi hade bara spelat på fritidsgårdar för 50 personer. Helt plötsligt fick öppna för våra idoler och spela inför 1 000 personer. Innan konserten satt vi backstage och åt soppa och var jättenervösa, säger Elias Jungqvist.

Kontakten med The Soundtrack Of Our Lives har bestått. Bara senast för två veckor sedan kompade de Ebbot Lundberg på en spelning i Strängnäs.

– Det är kul, för han tackar ja till alla spelningar. Det var verkligen en grym rockklubb och alla i Strängnäs var där.

– Kvällen slutade på en veranda klockan fyra med att vi satt och sjöng Abba-covers. Ebbot skrålade med i Dancing Queen, säger Elias Jungqvist.

Hur känns det att ofta bli jämförda med The Soundtrack Of Our Lives?

– Än har det inte blivit tröttsamt. Men vi vill inte bli jämförda med dem i all oändlighet. Och om man lyssnar på oss så upptäcker man att vi är två väldigt olika band, säger han.

Annons

Medlemmarna i Side Effects känner redan att de har lämnat musikstilen från första skivan bakom sig och inriktar sig nu på råare och mindre producerad musik. Till hösten hoppas de att uppföljaren kommer.

– Alla är med och skriver låtarna och just nu har vi sex färdiga demos och 25 ofärdiga, säger Elias Jungqvist och fortsätter:

– Men först ska vi försöka släppa vår första skiva utomlands. Drömmen vore att turnera i Tyskland och USA och vi tror också att intresset för rockmusik är större där.

Supportakterna för kvällen på Rockborgen är Skinny Bones Jones och Boråsbandet Julius Cohn.

– Alla band som vi har snackat med nämner Rockborgen som en klassisk musikscen, säger Elias Jungqvist. På bilden: Elias Jungqvist, Billy Cervin, Hugo Mårtensson och Joacim Nilsson.

Lördag 22 februari spelar Side Effects på Rockborgen, Borås.

Bandmedlemmar: Billy Cervin (gitarr, sång), Hugo Mårtensson (trummor, sång) Elias Jungqvist (orgel), och Joacim Nilsson (bas)

Supportakter på lördag är Skinny Bones Jones och Boråsbandet Julius Cohn.

Martin Högqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons