Annons
Nyheter

Vännerna: "Sådana som Birgitta behövs"

Vännerna minns Birgitta Stenberg som en närvarande, humoristisk och nyfiken förebild.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2014

Som dessutom var osentimental inför döden.

Författaren Märta Tikkanen har känt Birgitta Stenberg sedan slutet på 70–talet och var en av hennes bästa vänner. Sedan 1981 har de haft så gott som daglig kontakt med varandra, först via fax, sedan via mejl.

Annons

– Jag och Birgitta har haft en mycket djup vänskap som betytt hemskt mycket för mig, säger Tikkanen. Märta Tikkanen berättar att hon under en längre tid vetat att Birgitta Stenberg kunde dö när som helst. Vid sitt sista besök hos väninnan vid nyår var hon medveten om att det var sista gången hon skulle se henne. – Hon var alldeles sig själv och hon hade en sådan fantastisk humor och närvaro. Hon var helt osentimental om sin död. "Alla ska vi ju härifrån någon gång" sade hon, berättar Märta Tikkanen. – Jag berättade för henne att vad mig själv beträffar, när man har fått leva ett rikt och mångsidigt liv, så är det inte heller så svårt att föreställa sig att nu är livet slut för min del, för nu har jag fått uppleva allt det här som livet kan ge. Och inte minst en sådan förmån att ha en sådan vänskap som vi har haft.

Viktig förebild

Marianne Gustavsson, som tillsammans med Lisa Belfrage regisserade dokumentärfilmen "Alla vilda" om Birgitta Stenberg 2012, kommer framförallt att minnas Stenbergs nyfikenhet på livet.

– Om jag hade en tiondel av den nyfikenheten som hon hade, även som en kvinna i hennes ålder, då skulle jag vara jäkligt glad, säger Marianne Gustavsson. Enligt Gustavsson har Birgitta Stenberg haft stor betydelse för många generationer av kvinnor och hon anser att Birgitta Stenberg är en viktig förebild för andra kvinnor, speciellt med tanke på hur lite plats äldre kvinnor tar i det offentliga rummet. – Vi hade glädjen att resa runt med henne i flera år. Sådana som hon behövs. Hon har varit en otrolig inspiratör, säger Gustavsson. Även författaren Åsa Moberg var nära vän till Birgitta Stenberg. – Det är sorgligt men det var bra eftersom hon var så sjuk. Hon led inte förrän hon blev så dålig så att hon inte kunde gå upp ur sängen, då började hon tycka att det var riktigt tråkigt att leva, säger hon. – Jag kommer att minnas henne som en fantastisk författare och väninna. Hon var helt underbar.

Bildtext 1: Åsa Moberg.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Bildtext 2: Märta Tikkanen.

Foto: Christine Olsson/TT

TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons