Annons
Nyheter

Håkan Hellström mot publikrekord

Ikväll kan Håkan Hellström slå publikrekord på Ullevi i Göteborg. En kröning av en sympatisk rockstjärna vars karriär har tagit honom hela vägen till – andra sidan gatan.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2014
Foto: Jan Pettersson

Rörelserna spritter i den taniga kroppen. Den akustiska gitarren ser ut att vilja flyga ur händerna på den entusiastiske unge mannen som borrar in blicken i kameran och framför sin debutsingel.

Västnytt är på besök hemma hos Göteborgs nya pophopp. I en brun plyschsoffa, övertäckt av en skotskrutig filt, sitter Håkan Hellström. Han lägger ner gitarren och berättar om studentlyan på 25 kvadrat. Om hur han egentligen slutat plugga på universitetet, men får bo kvar ett halvår till tack vare de där fem slaskpoängen han precis kompletterat.

Annons

Det är den 2 december 2000, och med debutalbumet Känn ingen sorg för mig Göteborg har den 26-årige romantikern från Västra Frölunda skapat hysteri i Popsverige. Samma kväll ska han spela på Kåren för första gången. Det kanske är lika bra att han måste flytta härifrån snart, för ”här kan man inte fastna i resten av livet”, som han säger det själv.

Håkan går fram till fönstret och drar undan gardinerna. På andra sidan gatan tornar stadens största arena upp sig.

– Det här är vad jag ser varje morgon – Nya Ullevi. Det är sådär uppmuntrande... Det är en cementkoloss som inte är så himla fin faktiskt.

Om han bara visste.

Den 2 april 2014 fyllde Håkan Hellström 40 år. I kväll är han tillbaka i kvarteret. Den här gången inne i den där cementkolossen.

Göteborgsikonen gör sin första konsert någonsin på klassiska Ullevi. Det ryktas om publikrekord, att Bruce Springsteen kan ersättas på tronen dit han för två år sen drog 66 561 personer. Hur det blir får vi veta först i kväll. Oavsett vad så har Håkan Hellström tagit sig en lång, lång väg under de senaste 14 åren. Hela gatan ner.

Vad händer med en människa som når toppen? Hur förändras en musiker vars karriär aldrig tycks få något bakslag, en unisont älskad poet som (nu när de flesta verkar ha accepterat hans sångstil) tycks vara nästan immun mot kritik? Det låter som ett oundvikligt recept för rockstjärnearrogans. Men inte för Håkan Hellström. Inte för mannen som inte tycks ha något tak för sitt tänkande, men som ändå står fast förankrad i jorden han kommer ifrån. Eller som han själv uttryckte sig i en intervju med BT den där hösten 2000:

– Intelligens är dåligt, musik skall vara hjärta – no thinking. Apkonster, det är mitt recept.

Några veckor efter hembesöket av tv-teamet ramlar Håkan Hellström med band in på Kashmir, på gamla Trägårn i Borås. Anders Ahlbäck var bokare på rockklubben, som då hade ryktet om sig att vara en av Sveriges bästa. Han minns decemberkvällen väl.

– Alla i bandet var taggade och på gång, de skulle ju ut på sin första turné och göra ett bra intryck på publik och arrangörer. Det var explosivt.

Annons

Han hade fått upp ögonen på Håkan Hellström på en skivbolagsträff i Göteborg tidigare under året. Håkan framförde Känn ingen sorg för mig Göteborg.

– Det tog knäcken på mig, vi var tvungna att boka honom. De initierade tidningarna hade precis börjat skriva om att det här kunde vara något. Jag fixade fram lite affischer för att marknadsföra konserten. Jag hann sätta upp tre stycken – sen var det utsålt. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Läs mer i dagens BT eller i eBT.

Christian Naumanen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons