Annons
Nyheter

Författaren sökte sig till undanskymd fråga

Han är något av en doldis, Boråsförfattaren Niclas Sennerteg, trots att han nu ger ut sin åttonde bok.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2014
Foto: Lars-Ãke Green

Men det är kanske slut med det nu, eftersom en huvudingrediens i den nya boken fått en aktualitet som han själv inte räknade med: Konflikten i Mellanöstern.

– Det är bra att min bok kommer ut i den här situationen, eftersom människor nu får upp ögonen för olika yttringar av antisemitism mot judar runtom i Europa, svarar Niclas Sennerteg när han får frågan om boksläppet kommer olägligt eller inte i och med den pågående Israel/Palestinakonflikten.

Annons

– Vad jag gör i min bok är att peka på en delförklaring till antisemitismen, varför den ser ut som den gör i skuggan av Mellanösternkonflikten och inflytandet från Europa.

I boken Hakkorset och halvmånen visar han hur länder i Mellanöstern blev tillflyktsort för nazister efter andra världskriget. Att många av dem flydde till Sydamerika är välkänt, men bland allmänheten är det inte lika känt att många krigsförbrytare arbetade och hade goda kontakter i bland annat Egypten och Syrien, en del av dem ända fram till 1990-talet.

– Jag hoppas på en diskussion om hur man gjort upp med förrymda krigsförbrytare i propalestinska kretsar, i synnerhet i arabvärlden. Man har inte gjort det kring de mellanhavanden man hade med Hitlertyskland, säger Niclas Sennerteg.

Pia Mattzon, frilansjournalist

Läs mer i dagens tidning eller via eBT!

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons