Annons
Nyheter

En tänkvärd och flertydig Peter Pan

Kulturföreningen Tåget vill inte samma sak som Walt Disney Productions. I deras uppsättning av Peter Pan tonas det övermänskliga hos huvudpersonen ner, till förmån för realism och sammansatt psykologi.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2014

Därmed inte sagt att sagoelementen och äventyren försvunnit. Sedan Wendy flugit iväg till Landet Ingenstans med sina två bröder, följer en rad högljudda strider mellan vältrimmade kollektiv i olika konstellationer, inte minst mellan indianer och sjörövare.

Även förföriska och onda sjöjungfrur exponeras, i en scen som belyser koreografins betydelse för helhetsintrycket. I centrum ?befinner sig förstås de borttappade pojkarna, evigt suktandes efter frånvarande mödrar.

Annons

Berättelsen gestaltas med ganska grova medel, vilket trubbar av det lyriska. Samtidigt ger det energi åt flödet - en tillyxad och ?effektiv form som passar entusiastiska amatörer.

En politisk vinkel får föreställningen då samma skådespelare gör en rå kapitalist, som är Wendys pappa, samt Kapten Krok. Också Peter Pan-karaktären ges många bottnar, vilket håller liv i fascinationen.

Lockar gör de väl disponerade humoristiska vinklingarna, liksom det faktum att skådespelarna älskar att stå på scenen. Flera av dem drar intresset till sig enbart genom sin kostymering, något som bidrar till att barnen i publiken aldrig tappar fokus.

Som manusförfattare har ?Jonas Zughaft valt att gå direkt ?till källan, J.M. Barries roman ?Peter och Wendy (1921). Där fann han verktyg för att skingra etablerade dimmor kring den mytiska Pan-gestalten, samtidigt som han inspirerades till att plantera nya spännande moln i skildringen.

Det resulterar i en sevärd och tänkvärd föreställning, om inte mångtydig så i alla fall flertydig. Utfallet blir en stimulerande och underhållande teaterfest för både ung och gammal.

Peter Grönborg

Manus, regi, sångtexter : Jonas Zughaft

Komposition, musik, sångtexter : Kim Gunneriusson

Koreografi : Petra Andersson

Aktörer : 30 medlemmar i Kulturföreningen Tåget

Produktion : Jonas Zughaft, Henrik Friman

Scen : Parkteatern, Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons