Annons
Nyheter

Bomb exploderade på U-port: "Smällen slog ut fönstret"

Efter första festivaldagen på U-port exploderade en hemmagjord bomb utanför en av logerna.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2014
Foto: 

– Vi insåg allvaret först efteråt, säger festivalgeneralen Sebastian Andersson.

Det var klockan fyra på lördagsmorgonen som en hemmagjord bomb exploderade utanför en av logerna på U-port.

Annons

– Det small så in i helvete. Först trodde jag att det var en gasolflaska som hade exploderat. Hela logen skakade och smällen slog ut fönstret, säger festivalgeneralen Sebastian Andersson.

Logen låg bara fem meter från staketet – vilket möjliggjorde det för någon att slänga in bomben i logen. Den hemmagjorda bomben var gjord av en tejpad surströmmningsburk. Explosionen var så kraftig att bomben lämnade ett hål i marken.

Sebastian Andersson hade just kört iväg det sista bandet – Huset – och var på området med tre andra i personalen för att städa ut logerna. På platsen befann sig även två nattvakter.

– Vi insåg allvaret först efteråt. Hade vi stått utanför hade det kunnat bli betydligt värre. Hade jag inte hunnit köra iväg bandet hade vi varit tio personer som stått där. Vad som hade kunnat hända då vill man knappt tänka på, säger han.

Vem tror ni kan ha gjort det här?

– Ingen aning. Vi nekade några att komma in på backstageområdet tidigare under kvällen, men det är svårt att säga. Det smällde även längre upp i stan senare – det kanske bara var någon som ville leka – men det här är en farlig lek.

Vad kan man göra för att förhindra att det här sker igen?

– Det är svårt att säga. Man kanske borde ha fler volontärer utmed kravallstaketet där folk försöker planka in. Men det här hände ju sent på natten, så det hade varit svårt att förhindra.

Händelsen är nu polisanmäld och rubriceras som skadogörelse.

Vedrana Sivac
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons