Annons

Nytt miljardstöd ska rädda kulturen

Regeringen beviljar ett extra stöd på 1,5 miljarder kronor till kultursektorn under 2020. Totalt skjuts 3,4 miljarder kronor till för att sektorn ska klara de kommande åren.
Kultur • Publicerad 9 september 2020
Kultursektorn ska stöttas med ytterligare miljarder i stöd från regeringen, meddelar kulturminister Amanda Lind (MP).
Kultursektorn ska stöttas med ytterligare miljarder i stöd från regeringen, meddelar kulturminister Amanda Lind (MP).Foto: Claudio Bresciani/TT
"Vi tänker inte acceptera att kulturen slås ut på knockout", säger biträdande finansminister Per Bolund (MP).
"Vi tänker inte acceptera att kulturen slås ut på knockout", säger biträdande finansminister Per Bolund (MP).Foto: Claudio Bresciani/TT

Beskedet från onsdagens pressträff lär följas av en lättnadens suck från en bransch som gått på knäna sedan coronapandemin lamslog kultursektorn tidigare i år – även om många frågetecken kvarstår.

Det är fortfarande för tidigt att sia om när allting kan återgå till "det normala" igen – eller om det över huvud taget kommer att göra det – men de nya stödpengarna är delvis avsedda för akuta krisåtgärder som förhoppningsvis ska hindra den kulturella infrastrukturen i landet från att rämna.

Coronasäkra arrangemang

Annons

Stödet fördelas mellan flera olika insatser. Bland annat skjuts extra pengar till regionernas kulturverksamhet och till de statliga museerna. Det statliga bidraget till kulturskolan fördubblas från 100 till 200 miljoner kronor årligen de kommande tre åren. Dessutom ska staten skjuta till mer pengar för inköp av konst för att stötta svenska konstnärer, meddelar kulturminister Amanda Lind (MP) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) under en pressträff.

För nästa år avsätts en miljard kronor avsedda för omställning och återstart av kulturaktiviteter i hela landet. Hur de pengarna ska fördelas återkommer regeringen till vid ett senare tillfälle.

– Vi ser att kulturen har drabbats brett. Det är viktigt att stöden vi presenterar både går till verksamheter och aktörer som har behov, men också i högre grad går direkt till att producera kultur – att stimulera coronasäkra arrangemang och liknande – för vi vill fortfarande ha ett samhälle med kultur, säger Amanda Lind till TT.

"Mörkare dagar"

Satsningen är den största kulturbudgeten som någonsin har presenterats enligt Per Bolund. Den är framtagen i enighet med regeringens samarbetspartier Liberalerna och Centerpartiet.

– Hösten innebär att vi går mot mörkare dagar. Färre biobesök, konserter eller teaterbesök gör det ännu värre. Vi tänker inte acceptera att kulturen slås ut på knockout. Det vi gör i dag kommer att få betydelse för om det kommer att finnas fritt och levande kulturliv efter pandemin, säger Bolund.

Dragit lärdom

I våras presenterade regeringen ett stödpaket som omfattade en halv miljard kronor. Krispengarna möttes inte bara av jubel, eftersom det var många mindre kulturutövare som upplevde att de föll mellan stolarna när det kom till att söka stöd.

Regeringen har dragit lärdom av vårens händelser, säger Amanda Lind:

– I stödet till enskilda kulturskapare behöver man titta mer på de ekonomiska behoven snarare än att behöva påvisa faktiskt inkomstbortfall. Men den absoluta huvuddelen av den halva miljarden som delades ut i våras nådde fram till konstnärer och kulturskapare som verkligen behövde den.

Fakta: Stödpaketet till kultursektorn

Här är några av åtgärderna som presenterades på onsdagens pressträff:

Kulturen ges 1,5 miljard kronor i extra stöd för 2020.

1 miljard kronor avsätts för 2021 för omställning och återstart av kulturaktiviteter i hela landet.

Regeringen föreslår en förstärkning av regional kulturverksamhet i hela landet, genom att stärka kultursamverkansmodellen med 300 miljoner kronor under 2021 och med 150 miljoner kronor åren därefter.

Regeringen föreslår även att 80 miljoner kronor avsätts årligen från och med 2021 för att stärka kulturskapares villkor i hela landet.

Källa: Kulturdepartementet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons