Annons

Wingårdh större än nånsin

Röhsska hyllar Gert Wingårdh trefaldigt: med utställning, diger katalog och en essäsamling om arkitekturens väsen.
Kultur • Publicerad 16 januari 2008
Gert Wingårdh
Gert WingårdhFoto: Inger Melin

Arkitektur. Så har Gert Wingårdh också haft arkitektfirma i 30 år och hunnit utmärka sig rejält. Han har rekord i Kasper Salin-pris (fem) och har byggt allt från Universeum i Göteborg ( utnämnt till samtidens mest älskade hus) till svenska ambassaden i Washington.

Men han är också en arkitekt med klar filosofi. Och stommen i Röhsskas utställning är visserligen åtta av firmans husmodeller, från 2000-talet och tillbaka till 70-talet.

Annons

Men på långa bord finns dessutom text och bild i ett konstnärligt statement, ett personligt tilltal om tankarna bakom Gert Wingårdhs verk.

Texter med titlar som ”Två år” - när Gert Wingårdh var två höll han på att drunkna och fick en särskild känsla för blått och turkos. Eller ”Landskap” - hur han lärde känna Marcus Larssons landskapsmåleri som barn och sedan fick veta att det var målat i ateljé. ” Lite som en arkitekt arbetar idag”.

Skagenmålare och barock

Han utgår från hus han designat och berättar om influenser bakom -– som målaren David Hockney, Skagenmålare eller barockträdgårdar.

– Korta texter. Jag gillar att läsa korta, surrealistiskt hopkomponerade texter, som i uppslagsverk, poängterade Gert Wingårdh på pressvisningen.

Han har räknat ut att det tar 24 minuter att läsa alla texter. Den som inte orkar kan skaffa den bibeltjocka boken om honom själv där han redogör för 350 av sina projekt.

– Den är designad för att man ska kunna läsa den i sängen, och tänkt att åldras snyggt med kaffefläckar och allt. Men den är lite för tung! sa Gert Wingårdh praktiskt och vägde boken i handen.

130 medarbetare

Han har också varit redaktör för en bok om arkitekturens nyckelbegrepp. Skribenter från hela världen har bidragit: – Arkitektur idag är global. Vi vet hur man bygger i New York och Dubai.

Den vanligaste frågan Gert Wingårdh får idag lär vara ”Hinner du rita några hus själv?”

Annons

– Ja, det händer, förtydligade han. Och jag har 130 medarbetare, men jag anser ändå att så länge jag är i livet har jag en relation till det som min firma skapar.

Och visst har Gert Wingårdh har designat en bit av Borås. Staden som hans mor kom från och där han tilllbringade många av sina somrar som barn.

– Vi har ritat Ericssons. Vi har börjat rita på Kulturhuset och ombyggnaden av teatern. Och om Gina Tricot får tillstånd att bygga sitt huvudkontor har vi en bra chans.

Och när glashuset i Borås Stadspark väl ska byggas så har Gert Wingårdh redan vunnit tävlingen om hur det ska se ut. Och det gjorde han 2006, i kamp mot 158 andra förslag.

Utställning: ÅTTA HUS

Var: Röhsska museet i Göteborg

Pågår: 16 januari till 27 april

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons