Annons

Vintipset: ”Perfekt till köttbullar med gräddsås”

Vin/Öl • Publicerad 30 november 2018
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.

Vitt fyndvin till den stekta fisken

2701. 2017 Mulderbosch Chenin Blanc Steen. Western Cape, Sydafrika. 89:-

Chenin-blancdruvan har funnits i Sydafrika sedan 1650-talet. Jo – det fanns vintillverkning där så tidigt! Men fram till (i vinsammanhang) ganska nyligen kallade de druvan för Steen. När analysmetoder gjorde det möjligt upptäckte man, att det handlade om Loiredruvan chenin blanc och numera används det namnet. Det finns för övrigt dubbelt så stor odlingsareal för chenin blanc i Sydafrika jämfört med Frankrike. Ett lysande gott vin till stekt fisk, ljust kött eller kyckling.

Rött fyndvin till den svenska husmanskosten

Annons

78686. 2015 Montes Alpha. Rapel, Chile. 149:-

Vinet är gjort på 100 % cabernet sauvignon. Och det är befriande fritt från den där tonen av svarta vinbärslikör, som man ofta känner i chilenska cabernetviner. I stället är vinet nyanserat, pepprigt och väl balanserat med inslag av choklad, kaffe, plommon och svarta vinbär. Ett alldeles utmärkt vin till grillat lamm-, nöt- eller viltkött. Men det passar också perfekt till köttbullar med gräddsås, stekta revbensspjäll eller en lammhamburgare.

Röd fynd-BiB

6254. 2017 Te Kairanga Pinot Noir. Marlborough, Nya Zeeland. 209:-/1,5 l box

Te Kairanga är en av de största producenterna i Marlborough och de gör lysande bra viner på druvan pinot noir. Namnet ”Te Kairanga” är ursprungsbefolkningen maoriernas beteckning på ett område med goda odlingsförutsättningar och mycket mat! Du får leta länge i det fasta sortimentet om du är ute efter ett boxvin gjort på pinot noir – det finns två, detta och ett från Chile! Här får du ett ganska lätt vin med inslag av hallon, jordgubbar, mjölkchoklad, ingefära och apelsin. Ett mycket gott vin, som passar till en buffé, stekt fisk eller till lätta rätter på ljust kött.

Mjuk, söt och nyanserad nitro-stout

1399. Left Hand: Milk Stout Nitro. 6 %. USA. 29:40:-

Nitro? Jo, det innebär att ölet innehåller en liten kvävepatron. Gasen bidrar nämligen till en krämig skumkrona samt en mjuk munkänsla. Och här passar dessa egenskaper som handen i handsken. Ölet är milt med lätt rostade toner och ger nyanserade smaker av mjölkchoklad, knäckebröd, lakrits samt kaffe med mjölk. Detta är en riktigt god brygd.

Mjuk, söt och nyanserad nitro-stout

1602. 3 Fonteinen: Oude Geuze. 6 %. Belgien. 119:-

Den här gången väljer vi tre nya öl från Systembolagets fasta sortiment. Eftersom de lanseras på lördag, 1 december, får man dock ge sig till tåls. Denna härliga geuze är en blandning av olika lambic-sorter och kommer nu på storflaska. Ölet är torrt och mycket syrligt samt ger komplexa toner av stall och ekträ, grapefrukt, örter och citron.

Udda brittisk ale med banansmak

89211. Wells: Banana Bread Beer. 5,2 %. Storbritannien. 19:90:-

Nu är det här igen! Detta öl har halkat ur Systembolagets fasta sortiment men sålt så bra att det återigen har tagits in. Och det är roligt att ett så udda öl är populärt. Men är det gott? Nja, denna klassiker når inga stora höjder, smakar mer godisbanan än färsk frukt och är lite för söt och tämligen platt. Men det är kul att det finns!

Robert LagerströmSkicka e-post
Bengt I JohanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons