Annons

Vinterbergs film hyllning till döda dottern

Det var länge sedan en skandinavisk film var så hett Oscarstippad som Thomas Vinterbergs ”En runda till”.
Den svarta komedin med Mads Mikkelsen toppar listan över de filmer som kan bli nominerade. Men Vinterberg vill tona ner spekulationerna.
Film • Publicerad 3 februari 2021
Mads Mikkelsen gör sitt livs roll i Thomas Vinterbergs film "En runda till", anser många kritiker. Pressbild.
Mads Mikkelsen gör sitt livs roll i Thomas Vinterbergs film "En runda till", anser många kritiker. Pressbild.Foto: Henrik Ohsten
Thomas Vinterberg drabbades av en personlig tragedi under arbetet med "En runda till", men bestämde sig för att trots allt genomföra arbetet. Arkivbild.
Thomas Vinterberg drabbades av en personlig tragedi under arbetet med "En runda till", men bestämde sig för att trots allt genomföra arbetet. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Mads Mikkelsen i "En runda till" som visas på Göteborgs filmfestival, men får premiär på bio i Sverige i april. Pressbild.
Mads Mikkelsen i "En runda till" som visas på Göteborgs filmfestival, men får premiär på bio i Sverige i april. Pressbild.Foto: Henrik Ohsten

– Jag är en ödmjuk dansk. Det blir som det blir, säger han till TT via Zoom från hemmet i Köpenhamn.

Den här veckan får ”En runda till” inofficiell svensk premiär på filmfestivalen i Göteborg. Den stora svenska biopubliken kommer (troligen) att få möjlighet att se den på bio i april, med premiären tajmad till Oscarsutdelningen. I Danmark har filmen, trots pandemin, blivit en mycket stor framgång med en publiksiffra på drygt 800 000 besökare. Detta glädjer Vinterberg, samtidigt som allt har förmörkats av en personlig tragedi.

Omkom i en bilolycka

Annons

Hans 19-åriga dotter Ida skulle ha haft rollen som dotter till den person som Mads Mikkelsen spelar. Men fyra dagar efter det att inspelningen hade börjat fick Thomas Vinterberg beskedet om att hon hade omkommit i en bilolycka. Hennes mor och hon var i Frankrike, bilen som de färdades i blev påkörd av en lastbil. Ida avled omedelbart, medan hennes mor klarade sig hyfsat väl.

Thomas Vinterbergs första tanke var givetvis att lägga ner filmarbetet. Hur skulle han kunna arbeta vidare när sorgen nästan paralyserade honom? Men psykologer han talade med menade att det skulle vara bra för honom att fortsätta.

"Finns i varenda filmruta"

Och de fyra skådespelare som skulle spela huvudrollerna (Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe), och som alla hade känt Ida, ansåg också att det var det bästa. Filmen skulle bli en hyllning till Ida.

– Hon finns med i varenda filmruta, säger Vinterberg, och tillägger:

– Det fanns dagar då jag inte klarade av att jobba. Då ryckte min vän och manusmedförfattare Tobias Lindholm in. Och mina skådespelare gjorde sitt bästa för att backa upp sin regissör.

”En runda till” handlar om fyra män som börjar experimentera med alkohol. En teori säger att vi alla föds med 0,5 promille för lite alkohol i blodet. Denna teori går ut på att vi behöver ett stadigt flöde av rusdrycker för att fungera. Men experimentet går för långt.

Destruktivt alkoholintag

Från början var det tänkt att filmen skulle bli en hyllning till alkohol, med tanke på hur många stora världsledare som trots allt har fungerat när de var berusade. Men detta ändrades efter hand och filmen blev mer en skildring, om än en mycket rolig sådan, av hur destruktivt alkoholintag också kan vara.

”En runda till” skulle ha haft premiär vid 2020 års Cannesfestival, men den ställdes som bekant in. Om det hade blivit Cannespremiär, skulle det då ha serverats alkohol på efterfesten? Vinterberg skrattar.

– Ja, men alla gäster hade fått betala. Vi fick många erbjudanden om sponsring från alkoholproducenter när vi gjorde filmen men vi tackade nej till allt.

Fakta: Thomas Vinterberg

Ålder: 51 år.

Bor: I Köpenhamn.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer i urval: "Festen", "It´s all about love", "Dear Wendy", "Jakten", "Kollektivet", "Kursk".

Aktuell: Med "En runda till", på Göteborgs filmfestival. På bio i april.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons