Annons

Vilken låt blir årets sommarplåga?

Många svenska kvinnliga artister och en längtan efter dansmusikglädje. Så kommer vi att minnas sommaren 2021, enligt experterna. Men när vi närmar oss midsommar har vi fortfarande inte den där självklara sommardängan med stort S.
Musik • Publicerad 15 juni 2021
Det kan bli Veronica Maggios sommar, enligt experterna. Arkivbild.
Det kan bli Veronica Maggios sommar, enligt experterna. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT
Dansmusiken är på väg tillbaka efter pandemiåret. Arkivbild.
Dansmusiken är på väg tillbaka efter pandemiåret. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Hov1:s fotbollslåt ligger bra till – om det går bra för Sverige i EM. Arkivbild.
Hov1:s fotbollslåt ligger bra till – om det går bra för Sverige i EM. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kalla den en plåga som inte går att komma undan, eller kalla den soundtrack till några magiska månader som du aldrig glömmer. Varje år brukar hur som helst bjuda på några riktigt stora sommarlåtar.

Förra sommaren var klubbarna stängda och de stora evenemangen inställda, vilket också märktes på hitlistorna. Nu när samhället öppnar upp kommer också en våg av ny dansmusik, berättar Robert Sehlberg, musikchef för bland annat Rix FM och Power Hit Radio.

Annons

– Dansmusikproducenter som Calvin Harris har ju jobbat på låtar i ett helt år och nu börjar de låtarna att komma ut. Man ser att världen öppnar och att det finns sug efter dansmusikglädje, feel good och latinpop, säger han.

Många kvinnliga artister

En annan stark tendens är låtar på svenska, framför allt med kvinnliga artister.

– Det finns väldigt stark svensk trend med många kandidater. Veronica Maggio, Myra Granberg, Miriam Bryant, Hanna Ferm, Molly Sandén – det har nog aldrig tidigare varit så mycket svensk musik, framför allt med tjejer, säger Robert Sehlberg.

Än så länge finns ingen självklar sommarhit – en sådan där "Despacito" som till och med mormor och statsministern sjunger på redan i juni. Men några låtar har goda chanser, tror Sehlberg.

– En är "Blå" med Hov1. Det är inte den officiella fotbollslåten, men den den känns väldigt stark. Så går det bra för Sverige i EM så ligger den bra till. En annan som många tror på och som går starkt på Tiktok är Justin Wellington och Small Jams "Iko iko". Den känns sommar när man hör den i bilen, säger han.

Kan smälla till under juni

Linda Nordeman, som är musikredaktör på P3, håller med om att den där helt självklara sommardängan saknas än så länge, men även hon har några kandidater.

– Jag att det blir Miriam Bryant och Victor Leksells "Tystnar i luren". Den har varit ute länge nu, men den är fortfarande jättestark på radio och för den stora publiken. Sedan har vi "Samma gamla vanliga" med A36. Den spelar vi en hel del här på P3 och den är också en stor hit bland den yngre publiken och hos dem som konsumerar sin musik via streaming.

Hon tror också att årets stora sommarlåt mycket väl kan släppas under de närmaste veckorna.

– Jag tror att stora artister kommer att smälla till lite nu under juni. Det går mycket snabbare att få ut musik nu för tiden och radions spellistor stänger liksom inte ner över sommaren, säger hon.

Går snabbt på Tiktok

För den kommersiella radion är det lite tuffare. Här spikar man julis spellista några veckor i förväg, och prickar man fel så riskerar man att missa sommarens stora grej, berättar Robert Sehlberg.

Annons

Jobbet har också blivit svårare i och med att låtar och trender sprids fortare än någonsin via sociala medier, framför allt via Tiktok.

– Det kan vara svårt att förutse eftersom det går väldigt fort. På Tiktok kan det komma en stark trend på bara en vecka. Tidigare byggdes något upp under kanske två månader via nattklubbar och radio. Det här är väldigt starkt i en ung målgrupp, och sedan sprids det vidare i familjer, säger Robert Sehlberg.

På Spotify tycker man att Veronica Maggios "Se mig", Hov1:s "Blå", Benjamin Ingrossos "Smile" och A36:s "Samma gamla vanliga" visar starkast tendenser att bli sommarhitlåtar.

"Den kalla våren har gjort att svenskarna inte lyssnat lika mycket på sommarhits som vid samma tid tidigare år, men vi ser att de senaste veckornas värme gjort att lyssnarna törstar efter somriga hits", slår Spotifys musikredaktör Iman Hazheer fast i ett pressmeddelande.

Fakta: Årets potentiella sommarhits

Årets sommarhits enligt P3, Nents radiostationer och Spotify:

Miriam Bryant & Victor Leksell: "Tystnar i luren"

Veronica Maggio: "Se mig"

A36: "Samma gamla vanliga"

Myra Granberg: "Lose my mind"

Hov1: "Blå"

Norlie & KKV: "Ensam"

Benjamin Ingrosso: "Smile"

Galantis, David Guetta & Little Mix: "Heartbreak anthem"

Hanna Ferm: "För evigt"

Alan Walker & Imanbek: "Sweet dreams"

Evert Mob: "Cissi (Cecilia Lind)"

Måneskin: "I wanna be your slave"

Pink & Willow Sage Hart: "Cover me in sunshine"

Majestic & Boney M: "Rasputin"

Justin Wellington & Small Jam: "Iko Iko (My Bestie)"

Olivia Rodrigo: "Good 4 u"

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons