Annons
Mario Vargas Llosa får årets Nobelpris i litteratur.
Kultur • Publicerad 7 oktober 2010
Mario Vargas Llosa.
Mario Vargas Llosa.Foto: Aliosha Marquez
Foto: 

Den peruanske författaren får priset "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag".

Vargas Llosa är född 1936 i Peru, men växte upp i Bolivia. Han slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963. Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt. Han har under de senaste åren bott i bland annat Barcelona, Madrid, Paris och Lima. Bland hans andra kända verk kan nämnas Kriget vid världens ände och Bockfesten.

Annons

Vargas Llosa är sedan mitten av 70-talet invald i den peruanska akademien och sedan 90-talet även i den spanska. Han har även undervisat och föreläst vid en rad universitet världen över. Han har också gjort sig känd som en framstående essäist och journalist.

Vargas Llosa tillhörde inte favoriterna i förhandsspekulationerna. Hos Ladbrokes gav ett spel på honom 26 gånger pengarna.

Ett stort antal av Vargas Llosas verk finns på svenska. De senaste, bland dem den Stygga flickans rackartyg och Paradiset finns runt hörnet, har översatts till svenska av Peter Landelius och har getts ut på Norstedts förlag.

– Jag är fortfarande väldigt överraskad, jag hade verkligen inte väntat mig det här. För många år sedan nämndes mitt namn, men utan att jag visste om det var på allvar eller inte. Jag trodde jag var helt glömd av Svenska Akademien, jag visste inte ens att priset delades ut den här månaden, säger Mario Vargas Llosa till TT Spektra på telefon från New York där han befinner sig.

När TT Spektra når honom har han fortfarande inte pratat med sin familj.

– Underbart, jag hoppas det är sant, säger Mario Vargas Llosa när han får prismotiveringen "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag" uppläst för sig på spanska.

Mario Vargas Llosa

Vargas Llosa är född 1936 i Peru. Han slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963. Han har först och främst gjort sig känd som romanförfattare, men har även skrivit noveller, essäer och reportageböcker.

Bland hans romaner kan också nämnas Kriget vid världens ände, Bockfesten och Tant Julia och författaren.

Vargas Llosas romaner – 20 till antalet – finns utgivna i dryga trettiotalet länder och många av dem finns översatta till svenska. Vargas Llosa – som även undervisat och som presidentkandidat gjort ett inhopp i den peruanska politiken – skriver också i den spanska dagstidningen El País.

Källa: Svenska Akademien och Norstedts förlag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons