Annons

Vaccinpasskrav får liten påverkan på museerna

Krav på vaccinationsbevis kan bli mer vanligt förekommande på platser för kulturverksamhet, efter ett regeringsbeslut på onsdagen.
Coronaviruset • Publicerad 5 januari 2022
Museer och konsthallar kan få möjlighet att kräva vaccinationsbevis av sina besökare. På bilden Nationalmuseum i Stockholm. Arkivbild.
Museer och konsthallar kan få möjlighet att kräva vaccinationsbevis av sina besökare. På bilden Nationalmuseum i Stockholm. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

För kulturverksamheter inomhus är kravet just nu att besökare ska ha minst tio kvadratmeter till förfogande. Men i framtiden kan museer och konsthallar få möjlighet att kräva vaccinationsbevis av sina besökare. Biblioteken omfattas däremot inte, eftersom dessa skyddas av grundlagen.

– Regeringen har tagit en förordningsändring som öppnar upp för vaccinbevis i de här verksamheter. Regeringen säger inte att det ska genomföras bara att det kan, säger Sofia Brändström, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren.

Annons

Allt som omfattas av bestämmelser för allmän sammankomst och offentlig tillställning, det vill säga teater, film och konserter omfattas redan av krav på vaccinationsbevis.Om och när det kan bli aktuellt med vaccinpasskraven inom de andra kulturverksamheterna beror på smittspridningens utveckling, framhåller regeringen.

Införs inte nu

"Beslutet innebär att Folkhälsomyndigheten från den 12 januari 2022 kan införa föreskrifter om att vaccinationsbevis kan användas på serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och i långväga kollektivtrafik för att möjliggöra lättnader från andra restriktioner. Regeringens beslut innebär inte att föreskrifter om vaccinationsbevis införs i de verksamheter som omfattas", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten säger på en pressträff att beslutet är ett verktyg för eventuella framtida beslut, men att inget sådant är fattat i nuläget.

Regeringen hoppas att beslutet ska få fler att vaccinera sig. Men för landets museer innebär åtgärden inga större förändringar, enligt Maria B Olofsson, tillförordnad generalsekreterare för Sveriges Museer.

– Det finns redan ett påbud om att minska trängseln, så det påverkar inte museerna i någon större utsträckning, säger hon.

Utländska vaccinpass

En annan fråga är viktigare, anser hon.

– Något som är viktigt, och som vi har påpekat, är att utländska besökarens vaccinationspass ska vara giltiga. Då gäller det främst de populära museerna i Stockholm, till exempel Vasamuseet som har många utländska besökare.

För övriga delar av kulturbranschen gäller fortsatt de restriktioner som infördes den 23 december. På inomhusevenemang med fler än 500 deltagare är kravet vaccinationsbevis och en meters avstånd mellan besökare. För sammankomster inomhus med 20 deltagare eller fler tillåts endast sittande publik.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons