Kultur

Utsatt flicka mognar i Alexander Karims soliga odyssé

Kapitelbok Artikeln publicerades
Malin Karim och Alexander Karim gör en barnbok ihop.
Foto: Caroline Andersson
Malin Karim och Alexander Karim gör en barnbok ihop.

Flickans mognadsprocess skildras med medel som hämtats från den klassiska sagan. Resan från rädsla till mod görs både på ett yttre och ett inre plan i Malin Karims och Alexander Karims bok.

Modigast i världen

Författare: Malin Karim, Alexander Karim

Illustrationer: Andrea Femerstrand

Förlag: Bonnier Carlsen

Tvång är inte en bra metod för att uppfostra barn. Men när det är livet självt som utsätter unga människor för svåra prövningar: vad kan de annat göra än att anta utmaningen?

Malin och Alexander Karim debuterar med en kapitelbok om en utsatt flicka på åtta år. Hennes mamma är död, pappan måste flytta till annan ort för att få jobb. En översvämning separerar henne från syskonen.

Visst är detta hemskt. I syfte att hitta sin far nödsakas hon att ge sig i kast med djungeln, öknen, den ”vida sjön” och bergen. Hennes list och förslagenhet imponerar då han möter udda existenser.

Med förtecken hämtade från den klassiska sagan vecklas en solig och spännande story ut. Andrea Femerstrands illustrationer bidrar starkt till den goda stämningen, samt det faktum att en trogen get deltar i odyssén.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.