Annons

Ute ur fängelset – gör ny skandalfestival

Den beskrivs som "det största fiaskot på ett decennium" och grundaren fick fängelse för floppen. Men nu ser utskällda Fyre Festival ut att få en uppföljare.
"Fyre festival II händer äntligen", skriver grundaren Billy McFarland på Twitter.
Nöje • Publicerad 9 maj 2023
Billy McFarland. Arkivbild.
Billy McFarland. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

The Fyre Festival såldes in som en lyxfestival i Karibien 2017, men slutade i fullkomligt kaos. Billy McFarland, som tillsammans med bland andra rapparen Ja Rule låg bakom festivalen, dömdes till fängelse för bedrägeri.

Nu är han ute, och har startat en kampanj i sociala medier där han lanserar en uppföljare till festivalen som aldrig blev av.

Annons

"Fyre festival II händer äntligen", skrev McFarland på Twitter i april och häromdagen frågade han sina följare vilka artister de helst skulle vilja se uppträda på uppföljaren.

Några detaljer, som var eller när Fyre Festival II ska äga rum, är däremot inte kända.

Fyre Festival skyltade med artister, underhållning och mat av världsklass och en vip-biljett gick på motsvarande 100 000 kronor. Men redan innan festivalen ens hade börjat fick den abrupt avslutas under kaosartade former. De välbeställda besökarna möttes av något som liknade ett vindpinat tältläger efter en naturkatastrof, utan vare sig mat eller musik. Flera besökare vädjade till USA:s ambassad om hjälp och fiaskot spred sig snabbt i sociala medier.

Kaoset blev en enorm snackis över hela världen. Besökarnas bilder på förödelsen spreds på nätet men hånen haglade också mot de som hade köpt biljett, och festivalen kallades "'Hungerspelen' möter 'Flugornas herre' med rikemansbarn".

Sammanlagt stämdes arrangörerna på över 800 miljoner kronor av festivalbesökarna. Fiaskot har även skildrats i två uppmärksammade dokumentärer på Netflix och Hulu.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons