Annons

Unik "Don Quijote" kan gå för sex miljoner

En 400 år gammal version av Miguel de Cervantes klassiska bok "Don Quijote" väntas inbringa mellan drygt fyra och sex miljoner kronor.
Litteratur • Publicerad 8 oktober 2022
En man går förbi en bild av "Don Quijote" i La Mancha, Spanien. Arkivbild.
En man går förbi en bild av "Don Quijote" i La Mancha, Spanien. Arkivbild.Foto: Paul White

Exemplaret som nu säljs av Sothebys införskaffades 1936 av diplomaten Jorge Ortiz Linares och innehåller flera versioner av boken, där författaren har korrigerat vissa fel som fanns i de tidigare upplagorna, skriver The Guardian.

– Det är lite ett mirakel att hitta en så värdefull bok som inte har funnits på marknaden på över 70 år, säger antikvarien Jean-Baptiste de Proyart.

Annons

Även en novellsamling av Cervantes är till salu, som bland annat innehåller "Samtalet mellan hundarna" där två hundar konverserar. Samlingen värderas till mellan två och tre miljoner kronor.

"Don Quijote" är en av världslitteraturens stora klassiker och Cervantes ville med sin berättelse om riddaren av den sorgliga skepnaden och hans trogna vapendragare Sancho Panza kommentera riddarromanernas förljugenhet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons