Annons

Unga debutanter lägger ribban högt 2020

Under den avslutande dagen på bokmässans litteraturfestival höll BT ett samtal med tre av årets debutanter. En ung generation författare som vi inte hört det sista av.
Bokmässan • Publicerad 27 september 2020 • Uppdaterad 28 september 2020
Valerie Kyeyune Backström, Johan Espersson, Donia Saleh och LEna Kvist.
Valerie Kyeyune Backström, Johan Espersson, Donia Saleh och LEna Kvist.Foto: Elias Arvidsson

Under ledning av BT:s kulturchef Lena kvist, träffades debutanterna Donia Saleh, Valerie Kyeyune Backström och Johan Espersson i ett samtal om deras författarskap.

– Jag tänker oerhört romantiskt. Att skriva är någonting jag måste göra. Har jag inte skrivit på länge känner jag att ett oerhört starkt behov av det, säger Valerie Kyeyune Backström aktuell med boken ”Ett nytt England”.

Annons

– Jag håller helt med. Jag får också väldigt starka kickar av att skriva, säger Johan Espersson, som debuterat med ”Kungsbacka ultras”.

– Vi är en generation som har skrivit mycket. Chattat och sms:at, för oss kanske det inte en lika ceremoniell grej som det varit tidigare, säger Donia Saleh bakom romanen ”Ya Leila”.

Hur är det då att kasta sig ut bland andra litterära röster. Att hamna i recensenternas blickfång har varit en lärorik process säger Johan Espersson.

– Jag har lärt mig hur svårt det är att stänga av när någon pratar om en. Det kanske är något man blir bättre på att strunta i och bara göra sin grej.

Känner ni att det här är en början på något stort?

– Det måste vara början på någonting bättre, det vore hopplöst om det här kommer att vara det bästa jag får ur mig, säger Valerie Kyeyune Backström.

Elias ArvidssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons