Kultur

Ung kvinna söker lyckan (PS, det är inte henne det är fel på, det är samtiden)

Kultur Artikeln publicerades
Maria Maunsbachs andra roman är kanske lite mångordig, men pigg och samtida.
Foto: casia Bromberg
Maria Maunsbachs andra roman är kanske lite mångordig, men pigg och samtida.

Roligt och samtids-på-pricken om en kvinnas jakt på någon sorts sinnesro. Rebecka Åhlund läser en pigg roman av Maria Maunsbach.

Hit men inte längre

Roman

Författare: Maria Maunsbach

Förlag: Brombergs förlag

Det går säkert att läsa ”Hit men inte längre” som ett intyg på hur sociala medier och Tinder förstört romantiken, men riktigt så tråkigt behöver vi inte ha det. Fullsmockat, nästan lite väl fullsmockat, med komiska detaljer beskriver Maria Maunsbach en kvinnas resa på jakt efter, ja, vad är det Margit vill ha? Nästan vad som helst, bara inte det hon redan har: samboförhållande, könshår, förutsägbarhet.

Varför mår Margit så bra av att duscha på rad med massa pensionärer, varför bryr hon sig om att fritera spetskål, varför köpte hon alla de där julklapparna till sin pojkväns mamma i alla år? Hon fejkar en utbrändhetsdiagnos och finner sig själv, kan man säga, men alla sätt att göra det på visar sig vara falska. Eller bara lika själamördande trista som det hon redan prövat. Hur kan det kännas som att man får något vettigt gjort genom att boka en tid för att laserbehandla bort sitt kroppshår? Det är inte Margit det är fel på, det är samtiden.

Under lite för många sidor, men med friskt humör och humor, jagar Margit. När hon till slut förnimmer hur en hemkomst till sig själv kan kännas, blir jag uppriktigt glad för hennes skull.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.