Annons

Twitter stäms för upphovsrättsbrott

Musik • Publicerad 15 juni 2023
En musikförläggarförening i USA stämmer Twitter. Arkivbild.
En musikförläggarförening i USA stämmer Twitter. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Den amerikanska musikförlagsorganisationen NMPA stämmer Twitter för upphovsrättsbrott.

NMPA, som agerar på uppdrag av 17 olika musikförläggare, kräver 250 miljoner dollar, motsvarande omkring 2,6 miljarder kronor, i skadestånd för hundratusentals intrång i cirka 1 700 musikstycken, rapporterar Variety.

Annons

"Twitter vet mycket väl att musik läcker, släpps och streamas av miljarder människor varje dag på dess plattform", säger NMPA:s ordförande David Israelite i ett uttalande till AFP.

I stämningsansökan skriver NMPA att "många Twitter-konkurrenter inser behovet av korrekta licenser och avtal för användning av musikverk på deras plattformar". Vidare hävdar man att avsaknandet av licensavtal på Twitter leder till upphovsrättsintrång som skadar musikskapare.

För två år sedan stämde NMPA spelplattformen Roblox på 200 miljoner dollar för liknande påstådda upphovsrättsbrott. De två företagen kom dock överens om en förlikning efter ett par månader.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons