Annons

Två får gå från bokhandeln

Akademibokhandeln i Borås säger upp personal. Och det är bara början. Olönsamma böcker och butiker ska bort.
– Risken är att vi i framtiden måste hänvisa till nätet, säger Claes Lindell.
Kultur • Publicerad 12 december 2008

Litteratur. Akademibokhandeln i Borås har sex anställda. Nu är två uppsagda. Akademibokhandelns nya vd Ulf Lindstrand har gått ut och flaggat för en kursändring. Butikerna ska bantas och få mindre ytor, boktitlarna bli färre. I SR:s kulturradion har Lindstrand sagt att bokkedjan inte har råd med olönsamma böcker eller butiker.

Claes Lindell är butikschef i Borås men vet inte exakt hur förändringarna kommer att slå.

Annons

– Vad vi vet är att två av våra anställda är uppsagda. Samtidigt som öppettiderna förlängs efter nyår. Vad vi tappar är kunskap och service. Folk har vant sig vid att kunna gå in och få hjälp och tips. Det kommer inte att fungera i framtiden och det är ett stort bekymmer.

Måste flytta?

Bokutbudet kommer att ”mainstreamas”:

– Vi ska sälja det som alla andra säljer och specialbeställningar får vi hänvisa till Bokus på nätet. Lokalen? Vi kan knappast vara kvar i den här lokalen med så låg bemanning.

Akademibokhandeln ägs av KF Media - Kooperativa Förbundet, som också äger Norstedts, Bokus och tidningen Vi. Antalet butiker ligger strax över 60:

– På ett butikschefmöte i höstas talade man om att dra ner antalet anställda med tio procent. Samtidigt gör vi nyetableringar och öppnar ny butik i Malmö.

Själv har Claes Lindell sagt upp sig efter 28 år i butiken. Har det med förändringarna att göra?

– Inte direkt. Jag sa upp mig i oktober. Fast då visste vi ju hur det skulle bli.

Inger Melin

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons