Annons

Tv-recension: Ambitiöst om opioidsvindeln

"Dopesick" är en ambitiös skildring av den dödliga opioidkrisen i USA och kampen för att få upprättelse mot de rika knösar som anses ha orsakat den, men serien blir lite övertydlig i sin iver att berätta.
Tv-recension • Publicerad 10 november 2021
Michael Keaton spelar en bussig småstadsläkare som dras med i lanseringen av Oxycontin. Pressbild.
Michael Keaton spelar en bussig småstadsläkare som dras med i lanseringen av Oxycontin. Pressbild.Foto: Gene Page/HULU/AP/TT
Rosario Dawson som DEA-agent i "Dopesick". Pressbild.
Rosario Dawson som DEA-agent i "Dopesick". Pressbild.Foto: Gene Page/HULU/AP/TT

På 1990-talet svämmade läkemedelsbolaget Purdue Pharma över USA med sitt nya läkemedel Oxycontin. Genom aggressiv marknadsföring och rena lögner fick man miljoner amerikaner att börja knapra starka opioider mot sin smärta, utan att förstå hur farligt och beroendeframkallande det var. Hårdast riktade man in sig på fattiga områden på landsbygden, med tunga arbeten och värkande ryggar.

25 år senare har hundratusentals amerikaner dött och hela samhällen har dukat under i svallvågorna av missbruket.

Annons

"Dopesick" skildrar krisen ur massor av olika perspektiv. Vi får följa Purdues skrupellöse vd Richard Sackler (Michael Stuhlbarg), den ambitiöse säljaren Billy (Will Poulter), bussige småstadsläkaren doktor Finnix (Michael Keaton), kolgruvarbetaren Betsy Mallum (Kaitlyn Dever) och åklagaren Rick Mountcastle (Peter Sarsgaard) och DEA-agenten Rosario Dawson som börjar nysta i härvan.

Ska man ta ett så här ambitiöst helhetsgrepp om den historien vill det till att man berättar den effektivt. Det är nog därför som så mycket av manuset skrivs på våra näsor. Dialogen är bitvis väldigt tydlig och pedagogisk och man jobbar med ideliga tidshopp fram och tillbaka för att vi ska förstå sammanhanget.

Vissa delar funkar bättre än andra. Familjen Sackler framställs som ett gäng glädjelösa skräcködlor vars pengabegär bara överskuggas av deras avsky mot varandra. Inte särskilt nyanserat, men rasande effektivt. Och kontrasten till den arbetarklass i Appalacherna som de är i färd att ta livet av kunde inte vara större. Hjärtat bankar för Kaitlyn Devers stackars oxy-missbrukande Betsy, och Michael Keaton är utmärkt som hennes familjeläkare som bara vill lindra sina patienters smärta och går på Purdues lögner .

Rättsväsendets företrädare är inte lika levande. Deras funktion är mest att föra ramberättelsen framåt och vissa scener känns mest som dramatiseringar i en dokumentärfilm. Och vill man se en dokumentär om krisen så är Alex Gibneys "Crime of the century" lite vassare.

Fakta: Dopesick

Genre: Drama

Premiär: 12 november 2021 på Disney +

I rollerna: Michael Keaton, Peter Sarsgaard, Michael Stuhlbarg med flera

Regi: Barry Levinson, Michael Cuesta, Patricia Riggen med flera

Antal avsnitt: 8

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons