Annons

Konstrecension: Tunbjörk är en klassiker i vår tid

Inför två nya Tunbjörk-utställningar, på Abecita och Museet har vi all anledning att på nytt begrunda vad som en gång kallades att göra ”en tunbjörkare”.
konstrecension • Publicerad 19 oktober 2017
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Lars Tunbjörk: Ur serien Landet utom sig, Öland, 1991. I dagar fick fotografen vänta ut den rätta, typiska besökaren i det helt ostyrda fotoögonblicket
Lars Tunbjörk: Ur serien Landet utom sig, Öland, 1991. I dagar fick fotografen vänta ut den rätta, typiska besökaren i det helt ostyrda fotoögonblicketFoto: Lars Tunbjörk

Lars Tunbjörk x 2

Plats: Abecita Konstmuseum

Vad: En hyllning till Lars Tunbjörk

Pågår till: 11 februari 2018

Plats: Borås Konstmuseum

Vad: Lars Tunbjörk: Paris Fashion Week, 2004–5

Pågår till: 20 maj 2018

Annons

Hans tidiga fotokollega på BT, Hasse Persson, påminde oss då Abecita-utställningarna öppnades: ”Lars Tunbjörk var en av de fotografer som fick oss att se världen med nya ögon.”

Där Tunbjörk signerat en bild var det inte mycket lönt för efterföljare att söka förnya något. Med böckerna efter ”Landet utom sig”, 1993 var folkhemslandet Sverige ett internationellt begrepp. Så skarpögd var han att bilderna knappast ens åldrats. Lika starkt påverkade han oss med de följande böckerna ”Kontor” och ”Hem” 2002 och senare ”Vinter” 2007, alla i en tilltagande känsla av isolering och tomhet, nu över alla landsgränser.

Åren har gått sen vi här såg nästan hela sviten ”I love Borås” jämte verk ur ”Kontor/Office” 2013. Inför de nya påminnelserna vågar vi tala om den för tidigt bortgångne Tunbjörk (1956–2015) som en fotots klassiker i vår tid.

Lars Tunbjörk: Bakom kulisserna. Ur förut ovisade serien Paris Fashion Week från 2005 på Museet.
Lars Tunbjörk: Bakom kulisserna. Ur förut ovisade serien Paris Fashion Week från 2005 på Museet.

Desto viktigare att vi fortfarande har nya fynd att göra, som den nu aldrig tidigare visade serien ”Paris Fashion Week”, med utvikningar rakt in i kaos, på Museet. Även att på nytt se Abecitas utställningar ger dock lika nya impulser.

Våren 2005 fick Tunbjörk ta emot förstapris i World Press Photo, en organisation som uppmuntrade hög professionell standard i fotojournalistik. Tunbjörks bidrag om vårmodevisningarna i Paris var gjort för franska Libération och har sen dess inte visats, förrän bidraget nu curerats på Borås Konstmuseum av Tunbjörks forna kolleger Roger Turesson (också han med BT-förflutet) och Peter Claesson. Ännu på alla sätt en ny ”tunbjörkare”.

Rolf HaglundSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons