Annons

Tröst för Tinderhjärtan

Den ljuva romantiken är död i Dolly Aldertons självbiografi. Ett tidsdokument om överflödet på kontakter och brist på känslor.
bokrecension • Publicerad 17 april 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
”Det krävs en hel by för att läka ett brustet hjärta” skriver Dolly Alderton.
”Det krävs en hel by för att läka ett brustet hjärta” skriver Dolly Alderton.Foto: Jo Borgard

Biografi

Allt jag vet om kärlek

Författare: Dolly Alderton

Förlag: Norstedts

”Allt jag vet om kärlek” har sålt 400 000 ex och blivit nominerad till förra årets bästa bok i Storbritannien. Dolly Alderton är 30 år, journalist och kolumnist. I sin biografi rabblar hon upp sitt sociala liv: föresatser, fyllor, droger, fester och förbindelser, utan någon påfallande humor. Omkring henne finns väninnorna, men närhet i övrigt är hotfull och snudd på omöjlig. En lång het romans på nätet håller bara några timmar i verkliga livet där den blir ”för mycket”. Hon har till slut svårt att känna och får streta på i terapi.

”Och det är svårare att bli ratad idag: det finns varken klass eller familj att skylla på.”

”Det krävs en hel by för att läka ett brustet hjärta” skriver Dolly Alderton. Sociologen Eva Illouz hävdar att dejtingteknologin utsätter oss för ett konstant tillstånd av chock vi inte kan försvara oss mot. Valfriheten, utbudet, gör det patologiskt att känna starkt för en enda person. Och det är svårare att bli ratad idag: det finns varken klass eller familj att skylla på.

Annons

”Allt jag vet om kärlek” är ingen feel-good-läsning. Snarare en felande länk till Japan där mer än var tredje tonåring saknar sexlust (enligt en undersökning)eller till ”celibatsyndromet”. (Gissa hur Dolly Alderton löser sitt problem?) Möjligen är boken en tröst för den som är Tinderchockad, ett vittnesmål om att det är fler som kämpat för livet i dejting/relationsdjungeln.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons