Annons

Tre mysrysliga sommarlovsböcker för mellanåldern

Mysrys hör sommarlovet till. I säsongens bokflod finns både hemliga häxorganisationer, spöken och en märklig filminspelning. Jonna Fries har läst tre nya mellanåldersböcker med övernaturliga inslag.
Recension • Publicerad 17 juli 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
”Helvetets portar” av Johanna Strömqvist
”Helvetets portar” av Johanna StrömqvistFoto: Stefan Tell
Kapitelbok (från 9 år)

Helvetets portar

Författare: Johanna Strömqvist

Förlag: Bonnier Carlsen

Huvudpersonen i Johanna Strömqvists bok ”Helvetets portar” heter Lilly och bor numera flott på Östermalm. Men hon har en hemlighet: mamma är häxa.

Strömqvist sätter snabbt igång en läskig händelsekedja där både nya och gamla konflikter i en häxorganisation tar plats. En dag försvinner nämligen Lillys mamma och hennes kollega. Fartfyllt och dramatiskt beskrivs hur Lilly och kollegans son Vincent försöker återställa ordningen. Men vem har fört bort mammorna och varför? Kan det bero på någonting de själva har gjort?

Annons

Berättelsen är spännande och engagerande. Här blandas nya, varma vänskaper med svåra kamper mot demoner, dock i ett lite väl högt och jämntjockt tempo.

”Spöksommarnätter” av Lotta Oudhuis
”Spöksommarnätter” av Lotta OudhuisFoto: Magnus Talib
Kapitelbok (från 9 år)

Spöksommarnätter

Författare: Lotta Oudhuis

Förlag: Idus förlag

I Lotta Oudhuis ”Spöksommarnätter” får läsaren följa med Andrea till morföräldrarnas stuga på en ö. Andrea ska snart få ett syskon och funderar mycket över tillvaron. Som om det inte vore nog börjar husets gamla ägare Bellan snart att spöka.

Oudhuis skriver rakt och lättillgängligt. Med hjälp av listor och en del rotande i öns historia växer en berättelse med både allvarliga, farliga och knasiga inslag fram. Beskrivningarna är detaljrika och Andreas tankar noggrant skildrade. Att Andreas bästis på ön är en trädgårdstomte gör det också ganska underhållande att följa arbetet med att skapa skydd och göra arga Bellan nöjd.

”Spöksommarnätter” är en bok som roar för stunden, men den tyngs också av en del onödiga utläggningar.

”Hjärta av eld” av Ingelin Angerborn
”Hjärta av eld” av Ingelin AngerbornFoto: MARIA OSTLIN
Kapitelbok (från 9 år)

Hjärta av eld

Författare: Ingelin Angerborn

Förlag: Rabén & Sjögren

”Hjärta av eld” flätar samman en känslosam berättelse om ett kompisgäng, en filminspelning med spöktema och historien om ett barn från förr.

Ingelin Angerborn skriver dramatiskt och fängslande. Kompisarnas konflikter skruvas upp, samtidigt som märkliga saker börja hända under inspelningen. Spökar det på riktigt? Är de i fara? Försöker någon säga dem någonting? För att förstå vad som pågår måste barnen samarbeta.

Replikerna är engagerande och framåtdrivande. Miljöerna är noggrant uppbyggda och scenerna är utformade på ett spännande vis.

”Hjärta av eld” är en riktig pärla. Angerborn placerar varsamt ut detaljer längs vägen och knyter elegant ihop allting. Det är en både gripande och välskriven historia.

”Hjärta av eld” är den avslutande, fristående delen i Ingelin Angerborns populära spänningsserie.
”Hjärta av eld” är den avslutande, fristående delen i Ingelin Angerborns populära spänningsserie.Foto: Maria Ostlin
Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons