Annons

Tony Irving: ”Helt fascinerad över engagemanget i Borås”

Borås Dansförening har redan nått mästarstatus i danser som bugg, boogie woogie och rock'n'roll. Nu tar de in tiodans – som Let's dance-domaren Tony Irving ska lära ut.
Dans • Publicerad 13 februari 2019 • Uppdaterad 14 februari 2019
Foto: Peter Knutsson

Tony Irving är kanske framför allt känd för sitt arbete som domare i TV4-programmet ”Let's dance”, men han är även koreograf och danslärare. Under våren kommer han till Borås för att lära ut tiodans till både nybörjare, tävlingsdansare och instruktörer.

– Borås är Sveriges starkaste dansstad, den har flest Sverigemästare inom disciplinerna boogie woogie, rock'n'roll och bugg, och åker över hela världen. Borås är ett dansmecka i dessa danser. Men i standarddansen och latindansen är det mer begränsat, och det är där jag kommer in, berättar Tony Irving.

Annons

Det blir första gången som han lär ut danser i Borås, men Sjuhärad är inte nytt för honom. Han har hållit i danskurser i både Sandared och Bollebygd, och har även jobbat med Markslöjd. Dessutom sitter han i styrelsen för Borås dansförening sedan två år tillbaka.

– Första gången jag var i Borås var för kanske fyra år sedan, i samband med att svenska dansmästerskapen arrangerades här. Och jag var helt fascinerad över de ideella krafterna och engagemanget i stan. Så när de frågade om jag ville sitta i styrelsen var det inte svårt att säga ja.

Tony Irving ska besöka Borås under tre tillfällen från den 24 mars. Tanken är att Borås dansförening sedan ska fortsätta lära ut danserna.

De första tre tillfällena fokuserar på cha cha och vals, och totalt ska det bli tio nya danser hos Borås dansförening. Stilarna går under samlingsnamnet tiodans, som innefattar standard- och latindanser som vals, wienervals, quickstep och rumba. Samma danser syns i TV4:s ”Let's dance”.

– Målet är att aktivera alla, från treåringar till 80-åringar. Det finns en dans för alla åldrar och alla situationer, och alla kan hitta sin dans. Mitt mål för Borås är att det ska vara självständigt i sin verksamhet, och kunna erbjuda alla dessa danser.

Hur är intresset för tiodans?

– Dansen 2019 är inte alls som dansen förr, då standard och latin bara var för tävling. Det som händer nu är att folk vill använda dansen för att röra på sig. Och jag tror att Let's dance har en del i det.

Satsningen är ett pilotprojekt från Svenska Danssportförbundet. För Borås dansförening innebär det att de kan utöka sitt dansutbud.

– Vi vill framförallt visa att vi kan erbjuda ännu mer, och inspirera fler att börja dansa. De danser som vi har nu intresserar inte alla, vissa gillar mer den latinska musiken. Jag tror verkligen på den här idén, jag och Tony har pratat om det i två år redan och det känns jätteroligt att vi får göra det här nu och vara det här pilotprojektet, säger Daniel Everborn, som är ordförande i Borås dansförening.

Elin Thornberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons