Annons

"Tigrar" får tungt filmpris i Göteborg

Ronnie Sandahls skildring av den europeiska proffsfotbollen, "Tigrar", får Dragon award för bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival. Prissumman är i år på 400 000 kronor.
Film • Publicerad 7 februari 2021
Ronnie Sandahl tog emot Dragon award för bästa nordiska film medan priset för bästa skådespelare gick till Erik Enge. Pressbild.
Ronnie Sandahl tog emot Dragon award för bästa nordiska film medan priset för bästa skådespelare gick till Erik Enge. Pressbild.Foto: Sandra Myhrberg

I sin motivering konstaterar juryn att många av årets filmer handlar om personer som jagar framgång och att den valde att ge priset till den film vars huvudperson juryn hade hejat på hela tiden. "Tigrar", baserad på fotbollsspelaren Martin Bengtssons självbiografi "I skuggan av San Siro", handlar om hans liv som tonårig supertalang i den italienska klubben Inter.

Efter "Svenskjävlar" är den Ronnie Sandahls andra långfilm. Redan för tio år sedan fick han dock ett av festivalens priser – men då för sin första kortfilm.

Annons

"Den var tio minuter lång och jag föreställer mig att det var ungefär lika många som brydde sig om den. Men det var ett stort ögonblick och för varje film har mitt liv förändrats ganska mycket sen dess, men det är som Göteborg Film Festival blivit en konstant", säger han i ett pressmeddelande.

Huvudrollsinnehavaren Erik Enge får samtidigt festivalens pris för bästa skådespelarinsats. Enligt juryn bär han "denna täta och intensiva berättelse på sina späda skuldror" och lyckas vara både skör och kraftfull på samma gång.

Festivalpubliken röstade dock på "En runda till" av Thomas Vinterberg som får årets publikpris för bästa nordiska långfilm.

Årets Fipresci-pris går till till regissören Ninja Thyberg för hennes uppmärksammade film "Pleasure" om porrbranschen i Los Angeles: "osminkad, modig och utmanande", skriver juryn som samtidigt framhåller att den debuterande skådespelaren Sofia Kappel "utför en mästerlig bragd".

Fakta: Pristagare på Göteborgs filmfestival

Dragon award för bästa nordiska film: Ronne Sandahl för "Tigrar"

Dragon award för bästa skådespeleri: Erik Enge i "Tigrar"

Fipresci-priset: Ninja Thyberg för "Pleasure"

Sven Nykvist Cinematography award: Lina Wassberg för filmfotot i "Tove"

Årets publikpris för bästa nordiska film: "En runda till" av Thomas Vinterberg

Dragon award för bästa nordiska dokumentär: Jonas Poher Rasmussen för "Flee"

Ingmar Bergman International Debut award: "Mama" av Li Dongmei

Dragon award för bästa internationella film: "Quo vadis, Aida?" av Jasmila Zbanic

Nordic honorary dragon award: Ruben Östlund

Startsladden: "The expected" av Carolina Sandvik

Angelospriset, Svenska kyrkans pris: Magnus von Horn för "Sweat"

Nordisk film & tv fond prize: Maja Jul Larsen för den danska dramaserien "Vargen kommer"

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons