Annons

Terror och kraschade relationer i ”Patria”

Den spanska tv-serien ”Patria” följer två familjer under åren då terrororganisationen ETA strider för ett fritt och självständigt Baskien.
Drama • Publicerad 24 september 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Bittori (Elena Irureta) och Mirren (Ane Gabarain) är bästa vänner, men....
Bittori (Elena Irureta) och Mirren (Ane Gabarain) är bästa vänner, men....Foto: HBO

Patria

Drama

Visas på HBO Nordic

Betyg baserat på 8 av 8 avsnitt

Efter över 40 år av kamp och terror lägger ETA 2011 ner sina vapen. Änkan Bittori bestämmer sig då för att återvända till staden, där hennes make företagaren Txato ett par decennier tidigare utpressades av ETA och sköts ihjäl på öppen gata, staden som hon tvingades fly från efter hans död.

Bittori är allt annat än välkommen tillbaka, men hon är fast besluten att ta reda på hur det gick till när hennes man mördades och vem som höll i pistolen. Hennes två barn försöker få henne på andra tankar – förgäves.

Annons

Gång på gång återvänder vi till den regniga dagen då två män smög sig upp bakom Txato och avrättade honom, varje gång skildrad ur en ny vinkel. Bit läggs till bit, sakta klarnar bilden.

Joxe Mari (Jon Olivares) går med i den baskiska terrororganisationen ETA.
Joxe Mari (Jon Olivares) går med i den baskiska terrororganisationen ETA.Foto: HBO

I tillbakablickar skildras också hur Bittoris bästa väninna Mirren plötsligt en dag inte vill veta av henne. Mirrens son har gått med i ETA och hon backar honom fullt ut och försvarar alla hans handlingar.

Men det gör inte Mirrens make, som förlorat en kär kompis i Txato. Han glider längre och längre ifrån sin hustru och son, in i en dimma av vin.

”Patria” är en elegant och gediget gestaltad berättelse om terror, skräck, blint hat, förslösad vänskap, djup sorg och saknad, frätande bitterhet och splittrade familjer. Och om kärlek och sökande efter försoning.

Serien kunde också ha varit en historielektion. Men tyvärr, den som vill veta något om de baskiska separatisterna och bakgrunden till det här dramat får söka kunskap på annat håll.

Mikael HagnerSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons