Annons

"Tenet" lockar amerikanska biobesökare

Allt fler biografer öppnar igen i USA. Den pågående långhelgen i landet, som firar Labor Day, blir den största biohelgen på nästan ett halvår.
Film • Publicerad 7 september 2020
Robert Pattinson och John David Washington i en scen ur "Tenet".
Robert Pattinson och John David Washington i en scen ur "Tenet".Foto: Melinda Sue Gordon/Warner Bros. Entertainment via AP/TT

Den första stora Hollywood-premiären sedan pandemin slog till, Christopher Nolans "Tenet", tros dra in drygt 20 miljoner amerikanska dollar de fem första dagarna i Nordamerika, rapporterar Hollywood Reporter.

Det hade varit en mycket skral siffra under normala tider, men innebär nu att sci-fi-thrillern är den mest inkomstbringande filmen sedan biograferna började slå upp portarna igen.

Annons

– Redan att filmen har haft premiär är en enorm symbolisk succé, säger biljetförsäljningsanalytikern Shawn Robbins till tidningen.

Viktiga marknader stängda

Filmen skulle från början ha haft premiär i mitten av juli, men har sedan dess skjutits upp flera gånger.

Omkring 65 procent av biomarknaden uppskattas vara i gång i USA. På vissa håll är endast en del biografer öppna och i tre delstater, New York, North Carolina och New Mexico, är alla biosalonger fortfarande helt stängda.

Filmen har heller inte gått upp i Los Angeles eller San Francisco, de två städer som tillsammans med New York är de viktigaste marknaderna på kontinenten.

"Outforskade vatten"

Filmbolaget Warner skriver i ett pressmeddelande att de är "väldigt nöjda" med de första USA-siffrorna och att filmens visningsfönster på biografer är "ett maraton, inte ett sprintlopp".

"Vi befinner oss i outforskade vatten, så alla jämförelser med tiden före covid-19 skulle vara orättvisa och grundlösa", skriver bolaget.

"Tenet" släpptes internationellt i slutet av augusti och visas i omkring 70 länder, bland annat gick den rakt upp på förstaplatsen på den svenska biotoppen. Hittills har filmen globalt dragit in närmare 150 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,3 miljarder kronor. Det är dock långt under vad som krävs för att filmen inte ska gå med förlust.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons