GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Synkade dansare skapar laddning i klassrum

Dansföreställningen Magnet riktar sig till högstadieelever. Den har formats i tätt samarbete med målgruppen. Dessutom bidrar publiken till skapandet vid varje enskild föreställning.
Publicerad 6 november 2018
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Foto: Regionteater Väst

Dansteater

Magnet - en klassrumsföreställning om attraktion, demokrati och grupptryck

Koreografi: Maria Ulriksson

Musik: Tomas Elfstadius, Malte Rödström

På scen: Jessica Andrenacci, Jimmie Larsson

Scen: Regionteater Väst, Borås

Fokus riktas mot rekvisitan. Fem inglasade tavlor i varierande storlek lämnas ut till delar av publiken. De innehåller järnfilspån som bildar estetiska former mot vit botten.

Teaterbesökarna befinner sig i en cirkel. De två dansarna ser till att några av de närvarande sammanför tavlorna, synliga för alla. Genom bruk av magneter sätts järnfilspånet i rörelse.

Med inspiration från de mönster som framträder sätter sig de gråklädda dansarna i rörelse. Inledningsvis är de väl synkroniserade. Gradvis exponerar de allt mer av en särpräglad individualitet.

I ”Magnet” initierar koreografen Maria Ulriksson en spännande psykologisk process. Skickligt fångas i komprimerad form de prövningar som den enskilde ställs inför i mötet med de andra.

Inledningsvis uppvisar dansarna ett stelt och diffust betryck. Möjligen hålls de tillbaka av kollektivets outtalade men stränga reglementen. Tyngden i deras existentiella situation förstärks av den mörkt metalliska musiken.

Desto ljusare känns de skira, lyriska toner som gradvis etablerar sig i teaterrummet. Dansarna formerar sig till graciösa skepnader. De blir tredimensionella gestalter i ett läggpussel som har tvåsamhet som tema.

Tanken är att ”Magnet” ska spelas i en skolsal, för åskådare som således är bekanta med varandra. Det där kan bli mycket laddat.

Samtidigt som dansverket bottnar i obestämd mystik är det vidöppet för allehanda tolkningar.

Peter GrönborgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.