Annons

Svensktoppens historia i ny dokumentärserie

Magnus Ugglas fejd med Kent Finell och Ulf Elfvings bråk med en överförfriskad trubadur.
Det är några av den klassiska ögonblicken i Svensktoppens historia som nu blir föremål för en dokumentärserie i radio.
Radio • Publicerad 6 oktober 2022
Carolina Norén har grävt i Svensktoppens historia. Arkivbild.
Carolina Norén har grävt i Svensktoppens historia. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I år fyller Svensktoppen 60 år. Sedan 1962 har de populäraste svenska låtarna listats i Sveriges Radio. Många klassiska sånger har spelats, men det har inte alltid varit friktionsfritt.

Nuvarande programledaren Carolina Norén har grävt i historien för en dokumentärserie i fem delar, som får premiär i P4 söndagen den 16 oktober.

Annons

"När jag grävde i arkiven blev jag chockad över hur många som blivit så upprörda över programmet genom åren, det var rena rama skandaltoppen i början", säger Carolina Norén i ett pressmeddelande.

Två av de mest iögonfallande händelserna som finns med i serien är historien om när en berusad känd svensk trubadur gav sig på dåvarande programledaren Ulf Elfving eller när hans efterträdare Kent Finell hamnade i en lång fejd med Magnus Uggla.

"Det tar 22 år innan de försonas", säger Carolina Norén.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons