Annons

Svenska Akademien håller ögonen på Turkiet

Litteratur • Publicerad 15 november 2021
Akademien följer Turkiets behandling av Orhan Pamuk. Arkivbild.
Akademien följer Turkiets behandling av Orhan Pamuk. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby

Svenska Akademien gör ett uttalande till stöd för Nobelpristagaren Orhan Pamuk. Efter sin senaste roman "Pestnätter" riskerar Pamuk åtal i sitt hemland Turkiet för bland annat uppvigling, vilket Dagens Nyheter har rapporterat om.

Enligt vissa läsare kan det tolkas som att en av romanens huvudpersoner har lånat drag från den turkiska republikens grundare Mustafa Kemal Atatürk, något som Pamuk bestämt har tillbakavisat.

Annons

Svenska Akademien framhåller i sitt uttalande att Turkiet är bundet av Europadomstolens praxis. Akademien meddelar att man förutsätter att Turkiet respekterar sina internationella förpliktelser, samt att man – med detta som utgångspunkt – följer hur Pamuk behandlas.

Förundersökningen mot Pamuk lades nyligen ned av Istanbuls chefsåklagare, men beslutet överklagades till en högre instans som gav order om att fortsätta driva målet. I Turkiet är det förbjudet att förolämpa statsgrundaren, inklusive mild kritik och diskreta skämt.

Orhan Pamuk fick Nobelpriset i litteratur 2006.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons