Annons

Svensk duo nominerad vid stor spelgala

Den svenska kompositörsduon Two Feathers har gjort succé med musiken till rytmskjutaren "Metal: Hellsinger".
Nu kan de få pris för sin insats vid spelgalan The Game Awards.
Spel • Publicerad 6 december 2022
Elvira Björkman och Nicklas Hjertberg har chansen att ta hem priset för bästa musik vid spelgalan The Game Awards. Pressbild.
Elvira Björkman och Nicklas Hjertberg har chansen att ta hem priset för bästa musik vid spelgalan The Game Awards. Pressbild.Foto: Two Feathers
Det handlar inte bara om att skjuta horder av fiender i "Metal: Hellsinger". Det gäller också att göra det i takt till musiken, som skapats av svenska Two Feathers. Pressbild via Funcom.
Det handlar inte bara om att skjuta horder av fiender i "Metal: Hellsinger". Det gäller också att göra det i takt till musiken, som skapats av svenska Two Feathers. Pressbild via Funcom.Foto: Funcom
Nicklas Hjertberg och Elvira Björkman fick stå på scenen med en del övriga av dem som medverkade på musiken till spelet "Metal: Hellsinger" när det hölls stor konsert i Köln i samband med spelmässan Gamescom Pressbild via Gamescom.
Nicklas Hjertberg och Elvira Björkman fick stå på scenen med en del övriga av dem som medverkade på musiken till spelet "Metal: Hellsinger" när det hölls stor konsert i Köln i samband med spelmässan Gamescom Pressbild via Gamescom.Foto: Oliver Wachenfeld/Gamescom
Sydnee Goodman kommer återigen stå värd för försändningen inför The Game Awards. Bilden från 2020:års upplaga av galen.
Sydnee Goodman kommer återigen stå värd för försändningen inför The Game Awards. Bilden från 2020:års upplaga av galen.Foto: Frank Micelotta/Picturegroup

The Game Award är en av de största spelgalorna, som blandar prisutdelning med framträdanden, spelnyheter och reklam. I år hålls den natten till fredag, svensk tid.

Förra året startades 85 miljoner lajvströmningar av sändningen, enligt arrangörerna, och Josef Fares tog emot det finaste priset för årets spel för Hazelights "It takes two".

Annons

I år består den blågula representationen av bland andra kompositörsduon Two Feathers – Elvira Björkman och Nicklas Hjertberg – som nominerats för bästa musik för svenska The Outsiders "Metal: Hellsinger".

– Det var superhäftigt, vi tittade på nomineringsannonseringen lajv. Vi hade väl en förhoppning, eftersom många pratat väldigt gott om musiken, men man vågade ju inte hoppas för mycket, säger Nicklas Hjertberg.

Som spelintresserade har de tidigare följt galan som tittare. Nu får de inte bara vara på plats när priserna delas ut i Microsoft Theater i Los Angeles – utan har själva chansen att få ta emot en statyett.

– Det är en väldigt surrealistisk känsla. Är det ens på riktigt? säger Elvira Björkman med ett skratt.

Skjuta i takt

"Metal: Hellsinger", som släpptes i mitten av september, påminner om "Doom", med twisten att allt skjutande sker i takt till musiken som Two Feathers har skapat.

– David Goldfarb, kreativt ansvarig, hade en vision om att det här spelet skulle vara som omslaget på en metalvinylskiva, ungefär som att man klev in i ett Iron Maiden-album, säger Elvira Björkman.

Ju bättre man håller takten, desto fler lager läggs till musiken, till dess att sångspåren läggs på, med vokalister som Refuseds Dennis Lyxzén, Dark Tranquillitys Mikael Stanne och Arch Enemys Alissa White-Gluz.

– Jag är fortfarande paff över att vi lyckades få med så många, säger Elvira Björkman.

Spelade i band

Totalt blev det 14 låtar med sång, plus en del annan musik för mellansekvenser och huvudspåret.

– Med tanke på att musiken skulle vara en så himla stor fokuspunkt så kändes det extra viktigt att den inte bara var bra, utan att den inte kändes för repetitiv och hade en form av dynamik i sig, säger Nicklas Hjertberg.

Annons

Elvira Björkman och Nicklas Hjertberg träffades 2012 genom att de började i samma metalband, vilket ledde till att de började skapa spelmusik ihop.

Duon, som tidigare medverkat med musiken i spel som "Apex construct", "League of legends" och "Warhammer: Vermintide 2", har det senaste halvåret fått kliva ut i rampljuset.

Stod på scenen

Two Feathers fick exempelvis stå på scen då utgivaren Funcom ordnade en metalkonsert i Köln i somras i samband med spelmässan Gamescom för att marknadsföra släppet av "Metal: Hellsinger".

– Det var helt galet, sammanfattar Nicklas Hjertberg.

"Metal: Hellsinger" har fått ett fint mottagande och Two Feathers vann nyligen priset för bästa ljud vid Golden Joystick Awards.

– Det verkar definitivt skapa mycket större intresse för oss utåt sett, och att fler kanske börjar få reda på vilka Two Feathers är. Innan har vi kanske varit en produkt i det gömda, även om vi har gjort ganska mycket musik även till kända spel, säger Elvira Björkman.

Fakta: The Game Awards

The Game Awards är en gala som prisar framstående spel och personer inom spelvärlden, och innehåller även framträdanden, spelnyheter och reklam.

Årets upplaga av The Game Awards sänds med start klockan 01.30 den 9 december med Geoff Keighley som värd.

Nomineringarna har valts av 100 medieföretag och andra influerare, som sedan tillsammans med allmänheten utser vinnare.

"God of war: Ragnarök" leder nomineringslistan med tio nomineringar, följt av "Elden ring" och "Horizon forbidden west" (sju vardera), "Stray" (sex), och "A plague tale: Requiem" (fem).

Fakta: The Game Awards

Årets spel: "A plague tale: Requiem", Elden ring, "God of war: Ragnarök", "Horizon forbidden west", "Stray", "Xenoblade chronicles 3".

Bästa musik: Olivier Deriviere (A plague tale: Requiem), Tsukasa Saitoh, ("Elden ring") Bear McCreary, "God of war: Ragnarök", Two Feathers ("Metal: Hellsinger"), Yasunori Mitsuda ("Xenoblade chronicles 3").

Bästa skådespeleri: Ashly Burch ("Horizon forbidden west"), Charlotte McBurney ("A plague tale: Requiem") Christopher Judge, "God of war: Ragnarök", Manon Gage ("Immortality"), Sunny Suljic ("God of war: Ragnarök").

Bästa simulator/strategi: "Dune: Spice wars", "Mario + Rabbids sparks of hope", "Total war: Warhammer III", "Two point campus", "Victoria 3".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons