Annons

Recension: Sven-Ingvars lever vidare

Rock- pop- och dansbandet Sven-Ingvars musik är en del av den svenska folksjälen. Värmlandsbandet lever vidare med bortgångne, karismatiske Sven-Erik Magnussons son Oscar som ledstjärna. På Åhaga hyllades kultbandet med all ackuratess tycker Kjellåke Dahlin.
konsert • Publicerad 23 november 2018
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Oscar Magnusson, Sven-Erik Magnussons son är Sven-Ingvars nya frontman.
Oscar Magnusson, Sven-Erik Magnussons son är Sven-Ingvars nya frontman.Foto: Elin Thornberg

Det var i mars förra året som Sven-Erik Magnusson gick bort. Ett bland många tragiska dödsfall i bandet. Vi minns och saknar också Sven Svärd, Rune Bergman, Robin Bailey, Hasse Svensson och Patrick Karlsson.

Sven-Ingvars sagolika låtskatt över 60 års turnerande har nu en fortsättning. En minnes- och hyllningskonsert lockar fulla hus över hela landet. Och det är de skickliga ”nya” orkestermedlemmarna värda.

”Vi som upplevde Sven-Erik och gamla Sven-Ingvars redan 1964 i Uddebo Folkets Park får rysningar och nostalgiska återblickar.”
Annons

Tonen slås an direkt med ”Släng en slant.” Det blir en musikalisk resa med välkända hits och nya tolkningar. Vi som upplevde Sven-Erik och gamla Sven-Ingvars redan 1964 i Uddebo Folkets Park får rysningar och nostalgiska återblickar.

Sorgen och saknaden finns, men framförallt en livs- och spelglädje i musiken. I drygt 10 år har Oscar, 37, kompat sin pappa, och han blir mer och mer lik honom i rösten och med värmländsk klang. Gitarrist Stefan Ernestam har varit med länge och är en virtuos Olle Nyberg, som en gång var Björn Afzelius närmaste musiker, imponerar på keyboard.

Mycket av det som en gång 1956 startade i värmländska Segmon lever kvar. Sjuhäradspubliken har vid flera tillfällen älskat och njutit av Sven-Ingvars. På Åhaga senast för tre år sedan. Visst bjuds vi på en hitparad över två timmar men också allvarstoner och tänkvärda ord om livets öde med överraskande arrangemang.

Värmlandspoeten Frödings dikter lever också vidare…

Oscar passar också på att bjuda på sin nyskrivna ”Du och Jag” – en låt helt i Sven-Ingvarsanda. Boråspubliken är med på noterna och bjuder på allsång. När klassiker som ”Säg inte nej..”, ”Jag ringer på fredag” och ”Börja om från början” ljuder ut visar bandet att Sven-Ingvars anno och Sven-Eriks anda svävar i lokverkstaden.

Bättre avslutning än med Gunde Johanssons och ”gamla” Sven-Ingvars stora Hultfredssuccé ”Torparrock” med välsträngda gitarrer och Värmlandvisan i extranummer blir svårt att slå.

Det är bara att instämma i devisen ”Länge leve..”.

Sven-Ingvars på Åhaga.
Sven-Ingvars på Åhaga.Foto: Elin Thornberg
Kjell-Åke Dahlin
Annons
Annons
Annons
Annons