Annons

Suzanne Brøgger har ändrat syn på privatlivet

Litteratur • Publicerad 5 september 2021
Författaren Suzanne Brøgger, aktuell med den nya essäsamlingen ”Med egen hand”, vill numera värna privatlivet. Arkivbild.
Författaren Suzanne Brøgger, aktuell med den nya essäsamlingen ”Med egen hand”, vill numera värna privatlivet. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

I en intervju i Sydsvenskan berättar den danska författaren Suzanne Brøgger om hur hon de senaste 50 åren helt ändrat syn på privatlivet. På 1970-talet tyckte hon att privatlivet mer eller mindre kunde upphävas – allas liv var ändå intill förväxling lika.

I de sociala mediernas tidevarv menar hon tvärtom att privatlivet behöver skyddas. Unga personer, uppvuxna med sociala medier, kan behöver uppfinna det på nytt, tror hon:

– Gränser överskrids på ett sätt som man som ung inte kan förutse, och diskrepansen mellan bilderna på Instagram och den verklighet som människor lever i är förstås enorm. Men kanske är det i det glappet som behovet av skönlitteratur kan bli stort? Skönlitteraturen kan vara en plats där man försöker tala sanning. Det är ju inte ett tillrättalagt instagram-privatliv som gestaltas i skönlitteraturen, säger Suzanne Brøgger till Sydsvenskan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons