Annons

Sundin: Inte en fullgubbe som spränger saker

När David Sundin fick idén till "Boken som inte ville bli läst" gick det snabbt till debuten som barnboksförfattare.
Samtidigt är han aktuell som nya Dynamit-Harry, SVT-programledare gånger två – och snart kommer en humorshow.
Böcker • Publicerad 10 september 2020
David Sundin är aktuell med "Boken som inte ville bli läst". "Det var en idé som helt plötsligt bara fanns, det säger pling och sedan kan man nästan se glödlampan ovanför ens huvud", säger han.
David Sundin är aktuell med "Boken som inte ville bli läst". "Det var en idé som helt plötsligt bara fanns, det säger pling och sedan kan man nästan se glödlampan ovanför ens huvud", säger han.Foto: Pontus Lundahl/TT
Senare i år kommer filmen "Se upp för Jönssonligan", där David Sundin spelar Dynamit-Harry.
Senare i år kommer filmen "Se upp för Jönssonligan", där David Sundin spelar Dynamit-Harry.Foto: Pontus Lundahl/TT
David Sundin är mitt uppe i inspelningen av "Bäst i test" tillsammans med Babben Larsson.
David Sundin är mitt uppe i inspelningen av "Bäst i test" tillsammans med Babben Larsson.Foto: Pontus Lundahl/TT

"Boken som inte ville bli läst" heter David Sundins debut som barnboksförfattare. Hans byrålådor är fulla av idéer till manus som det inte har blivit någonting av – men den här gången var det som att en glödlampa tändes ovanför hans huvud.

Berättelsen handlar om en vuxen som ska läsa för ett barn – men boken gör allting för att det inte ska fungera. Den snurrar runt som en ratt, ord försvinner och läsaren måste fylla i egna. Ibland måste den vuxna sjunga fram budskapet. Den 44-årige komikern har själv provkört boken på sina egna knattar, med gott resultat.

Annons

– Jag tänkte att "hur kan man förhöja den fina stunden som man har när man läser tillsammans?" Att det inte bara ska vara en monolog från en person till en annan, utan en dialog, säger David Sundin.

Boken kräver betydligt mer improvisationsförmåga från läsaren än en vanlig berättelse.

– Det är en utmaning som förälder, man tvingas gå utanför sin komfortzon, fylla i ord som saknas, eller att låtsas som att boken håller på att stängas. Det är inte en vanlig bok, men det är där det roliga kommer att uppstå, när barnet får se sin förälder ta sig igenom utmaningarna och hitta nya sidor.

"Harry är inte olik mig"

Barnboksförfattare är bara ett av höstens jobb där David Sundin har klivit utanför sin egen komfortzon. Senare i år dyker han upp i den nya versionen av "Jönssonligan" som Dynamit-Harry.

– Jag har aldrig spelat en karaktär tidigare, det har varit lite sketcher eller olika biroller, som "man i trappuppgång". Det har varit så mycket nytt, men det var otroligt häftigt, säger David Sundin.

I filmen får han sällskap av Henrik Dorsin, som spelar Charles Ingvar Jönsson, Anders Johansson som Ragnar Vanheden och Hedda Stiernstedt som Doris.

Vissa saker är sig lika från de gamla klassikerna – som de kluriga kupperna, berättar David Sundin. Men de har trots allt tagit in Jönssonligan i 2020-talet.

– Urtyperna av rollerna finns kvar, men vi har ändrat lite på hur de beter sig. Jag är inte en fullgubbe som gillar att spränga saker, utan en familjefar som håller på med skurkstreck. En ganska snäll person. Harry är inte helt olik mig själv, vilket gjorde det lättare att spela, säger David Sundin.

Kastade sig ut

Egentligen skulle David Sundin göra ett hattrick i utmaningar det här året – om det inte hade varit för coronapandemin skulle han ha gett sig ut på sin första egna ståuppturné, "Nya svenska ord".

– Jag har skjutit den här turnén framför mig för att jag inte har vågat göra min egen föreställning, men kände "nu får jag bara kasta mig ut".

Annons

– Men jag kommer att tvingas flytta fram till nästa år, vilket är tråkigt, jag har sett fram emot det så mycket.

Just nu spelar han även in en ny säsong av "Bäst i test" tillsammans med Babben Larsson – och senare i höst kommer "Framtiden runt hörnet" där han tillsammans med Emma Frans försöker ta reda på vad som väntar längre fram i tiden.

– Jag har inget att klaga på. Jag är jätteglad. Jag tycker att det är kul att jobba. Ibland kan man känna att man skulle behöva en dag när det verkligen inte händer någonting. Men det får jag hitta sen.

Fakta: David Sundin

David Sundin är född 1976.

Han har tidigare arbetat med reklam, men har övergått till underhållningsvärlden.

David Sundin har bland annat varit innehållsproducent för "Sen kväll med Luuk" och "Roast på Berns". Han har varit manusförfattare för Melodifestivalen och "Welcome to Sweden" samt programledare för Idrottsgalan, Kristallen, Melodifestivalen och "Bäst i test".

Nu är han aktuell med "Boken som inte ville bli läst", som programledare för "Bäst i test" och "Framtiden runt hörnet" samt som Dynamit-Harry i den nya filmatiseringen av "Jönssonligan".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons