Annons

Succéregissören vill tillbaka till verkligheten

För sju år gjorde han stor succé med Star wars-filmen "Rogue one". Sedan dess har det varit tyst kring Gareth Edwards.
– Det finns ett talesätt som säger "gör det större eller ta det lugnt". Jag valde att ta det lugnt, säger han.
Film • Publicerad 26 september 2023
Gareth Edwards. Arkivbild.
Gareth Edwards. Arkivbild.Foto: Joel Ryan/AP/TT

Under denna "lugna" period arbetade han i det tysta med fyra olika filmprojekt. Till sist valde han det som nu på fredag har premiär över hela världen, "The creator".

Det är en science fiction-film om hur en före detta soldat får i uppdrag att hitta och förgöra den AI som anses hota hela mänskligheten, en AI som visar sig vara ett litet barn.

Annons

Edwards har skrivit och regisserat, filmen har fått positiv förhandskritik, men själv lyssnar han inte på sådant.

– Det kommer alltid negativ kritik också, och varje sådan tar jag som ett slag i magen.

Till riktiga världen

Han regidebuterade med lågbudgetfilmen "Monsters" och har därefter gjort de stora produktionerna "Godzilla" och "Rogue one".

– När jag gjorde "The creator" ville jag kombinera de två sätten att göra film, dels independentfilmens möjlighet att med nästan guerillafilmning jobba i länder runtom i världen, dels blockbusterfilmens möjligheter. Men jag känner att jag vill aldrig mer arbeta med green screen. Nu vill jag tillbaka till den riktiga världen.

I början av "The creator" verkar det som om det ska bli ännu en film om AI och robotar som hotar världen, typ "Terminator", men så blir det inte.

– Jag ligger inte sömnlös och är rädd för vad AI kan föra med sig. Det jag snarare är rädd för är att vi människor med AI ska skapa varelser som bara är till för att arbeta för oss, vars enda existensberättigande är att arbeta.

"Mycket konstigt"

Han är medveten om att AI-revolutionen kan medföra att vissa jobb försvinner, även filmskapares, men han ser också möjligheter.

– Man sade samma sak när elektriciteten kom, när bilarna kom, när datorerna kom. Och det är ju uppfinningar som vi är glada över. Nu vill jag titta mer på de möjligheter som AI ger när man filmar. Jag har sett fantastiska saker som finns runt hörnet. Att säga att vi inte vill ha med AI att göra, det vore att som att välja att dö ut som dinosaurierna.

Det var Edwards som regisserade "Rogue one", där Diego Luna spelade huvudpersonen Andor. Under det senaste året har vi kunnat se första säsongen av tv-serien "Andor", som utspelas före "Rogue one" och vars andra säsong ska leda fram till filmens början. Edwards har inte haft något med tv-serien att göra och han verkar inte heller ha någon större lust att se den.

– Det är mycket konstigt. Det har känts verkligen udda att se att den blivit gjord.

Annons

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om Edwards arbete med "Rogue one".

Fakta: Gareth Edwards

Ålder: 48.

Bor: USA.

Familj: Flickvän.

Yrke: Manusförfattare och regissör.

Tidigare filmer i urval: "Monsters", "Godzilla", "Rogue one: A star wars story".

Aktuell med: "The creator".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons