Annons

Strejkande skådespelare tvingas sälja sitt hus

Nöje • Publicerad 9 augusti 2023
Billy Porter. Arkivbild.
Billy Porter. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Billy Porter blev historisk som den första svarta och öppet homosexuella skådespelaren att vinna en Emmy, för bästa manliga skådespelare i en dramaserie för sin roll i "Pose".

Nu rapporterar Deadline att den pågående dubbelstrejken från manusförfattar- och skådespelarfacken slagit hårt mot Porter.

Annons

– Jag måste sälja mitt hus för att vi strejkar och jag vet inte när vi kan gå tillbaka till jobbet. Livet som konstnär tills att du har "dra åt helvete-pengar" – vilket jag inte tjänat än – är fortfarande ett liv som går från lönekuvert till lönekuvert. Jag skulle ha varit med i en ny film och en ny tv-serie i september, inget av det kommer att hända, sade Porter.

Han påminde även om den anonyme Hollywoodchefen som Deadline intervjuat i juli, som ska sagt att strejken kan pågå "tills de svälter och måste sälja sina lägenheter". Porter riktade även sin ilska till Disneys VD Bob Iger, som sagt att de strejkande manusförfattarna och skådespelarnas krav inte är realistiska.

– Medan han tjänar 78 000 dollar om dagen? Jag har inga ord för det, men fuck you, sade Porter om Iger.

Fakta: Strejken i Hollywood

Fackförbundet Sag-Aftra representerar 160 000 skådespelare, etermediajournalister, programledare, dansare, dj:s och stuntartister och har inte utlyst strejk sedan 1980. Bland de 65 000 skådespelarmedlemmar som kan tas ut i strejk märks namn som Meryl Streep, Ben Stiller och Glenn Close.

Facket vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre ersättningar. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royalites baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats, eller går i repris.

De stora film- och strömningsjättarna har heller inte velat avslöja data kring tittarsiffror, något som Sag-Aftra vill se genomlysas av en tredje part för att sedan reflekteras i lönenivåer. Dessutom vill facket bland annat också ha tydligare regler kring artificiell intelligens, som skulle ge skådespelare betalt för användning av AI-genererade bilder av sig själva.

Även de 11 500 manusförfattarna i Writers Guild of America (WGA) strejkar sedan den 2 maj och har liknande krav från de stora Hollywoodjättarna.

Senast både manusförfattare och skådespelare i Hollywood strejkade tillsammans var 1960 då skådespelarfacket leddes av blivande presidenten Ronald Reagan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons