Annons

Stopp för planerna på nytt Grafikens hus

I snart åtta år har det planerats för en ny hemvist för Grafikens hus i det gamla Gjuteriet i Södertälje. Men på torsdagen beslutade kommunen att inte fullfölja en avsiktsförklaring som tidigare tecknats med konstmuseet.
Kultur • Publicerad 31 augusti 2023
Nina Beckmann är vd för Grafikens hus, som sedan branden i Mariefred 2014 har saknat lokaler. Arkivbild.
Nina Beckmann är vd för Grafikens hus, som sedan branden i Mariefred 2014 har saknat lokaler. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Beslutet är tungt men nödvändigt. Vi har inte ekonomiska möjligheter att gå vidare i arbetet med Grafikens hus. Om vi hade gått vidare med Grafikens hus skulle vi tvingats skära ner på andra lokala kulturverksamheter", säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Pedersen Wallin (S) i ett pressmeddelande.

Avsiktsförklaringen, som undertecknades i december 2021, skulle omfatta ett tioårigt hyresavtal i kulturbyggnaden Gjuteriet i Södertälje och ett bidragsavtal som skulle tecknas före den 31 december i år.

Annons

"Det är beklagligt att Södertälje kommun efter snart åtta år väljer att kapa banden med Grafikens hus, som inte bara blivit en viktig del av Södertäljes lokala konstscen, utan också är en nationell och internationell aktör", säger Martin Sundin, styrelseledamot i Grafikens hus, i ett pressmeddelande.

Grafikens hus har varit hemlöst sedan den stora branden 2014 då Kungsladugården i Mariefred brann ner. Inte bara lokalerna utan också konstsamlingen och verkstaden försvann i lågorna.

Två år senare fick museet ett förslag från Södertälje kommun om att det gamla Gjuteriet skulle kunna bli nya lokaler. Sedan dess har parterna haft regelbundna möten.

"Vi har tillsammans med Grafikens hus försökt hitta alternativa lösningar, till exempel andra lokaler, men inte hittat en lösning. Vad som nu ska hända med gjuteriet är inte klart. Det behöver vi utreda", säger Eva Pedersen Wallin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons