Kultur

Spännande om mystiskt försvinnande

barn & ungdomslitteratur Artikeln publicerades

Nour får följa med sin systers gäng på spökjakt. Färden går till ett nerlagt tivoli i skogen, men tumult utbryter och av misstag blir Nour lämnad kvar med Fabian från parallellklassen.

Dödens tivoli

Mellanåldersbok

Författare: Camilla Lagerqvist

Förlag: B Wahlströms

Camilla Lagerqvist har tidigare skrivit en rad böcker och tilldelades Nils Holgersson-plaketten 2015. Den nu aktuella boken heter ”Dödens tivoli”. Anledningen är att två pojkar en gång försvann från tivolit där historien utspelar sig. Allt man hittade var en jacka och en blodpöl.

Men vad var det egentligen som hände med bröderna? Finns det någon sanning i ryktena om häxans förbannelse? Och hur kommer det sig att tivolit lever upp just denna natt, trettio år efter katastrofen?

Lagerqvist fångar livfullt den gåtfulla miljön och låter barnen kastas mellan längtan efter säkerhet och svar på alla frågor. Språket är lättillgängligt, men problemen längs vägen är både färgade av övernaturliga inslag och en osäkerhet kring gott och ont. Att Nour och Fabian inte är vänner, och nu plötsligt tvingas samarbeta, skapar också dynamik.

På det hela taget är ”Dödens tivoli” en spännande bok. Berättelsen tyngs dock av en del sega partier av onödigt springande, samtidigt som upplösningen är något överskruvad.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.