Annons

Spännande berättarteknik

Tidig modernistisk roman ger en inblick i en svunnen värld. Maria Ehrenberg har läst.
Ortsdatering • Publicerad 6 december 2017
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.

Om elegansen medan man sover

Genre: Roman

Författare: Vizconde de Lascano Tegui

Översättning: Maria Nääs

Förlag: Nilsson

”Om elegansen medan man sover” följer en desillusionerad soldat som vänder åter till Frankrike från Afrika. Med sig har han hemska minnen och syfilis. I korta anteckningar tecknar han sitt liv, och barndomsskildringen av ett lantligt Seine är mest lättillgänglig. Ju närmare vi kommer berättarjagets egen ålder desto mer uppbrutna blir tankarna och skrivsättet. Är det hjärnan som är i upplösning? Kanske ett tecken på långt framskriden syfilis? Här finns tvångstankar kring sex, mord och död och historien blir alltmer hallucinatorisk.

Berättartekniskt blir det intressant och visst finns här drag av tidig modernism i den upplösta formen och skildringen av inre tankar. Tidsskildringen råkar ut för det som många äldre verk utsätts för: vissa tankar och föreställningar känns väl daterade men är ändå det som ger verket en tidsmarkör (till exempel berättarjagets syn på homosexualitet).

Annons

Vizconde de Lascano Tegui  född 1877, död 1966 hade en brokig bakgrund. Född i Argentina men tillbringade många i Frankrike och Afrika. Målare, författare, tandtekniker, diplomat och journalist.

Det lätt surrealistiska draget, upplösningen av språk och handling kan inte ha varit lätt att översätta. Stor heder därför till Maria Nääs, som lyckats med konststycket.

Maria EhrenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons