Annons

Spacey tackar för "modigt" italienskt pris

Kevin Spacey har fått pris för sin livsgärning av italienska Museo Nazionale del Cinema, nationella filmmuséet i Turin.
Vid prisceremonin gav skådespelaren sitt första tal på fem år, efter att han anklagats för sexuella övergrepp 2017.
Film • Publicerad 17 januari 2023
Kevin Spacey fick ta emot pris för sin livsgärning inom filmen i Turin under måndagen.
Kevin Spacey fick ta emot pris för sin livsgärning inom filmen i Turin under måndagen.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Den amerikanske skådespelaren uttryckte sin uppskattning till muséet för att man haft modet, 'Le Palle' (stake, svensk övers.), att bjuda in honom och ge honom utmärkelsen.

– Jag är så hedrad över att ha varit en del i den här kreativa processen, med så många underbara människor. Ni hedrar inte bara mig utan alla filmskapare, konstnärer och filmarbetare, sade han enligt Variety.

Annons

Kevin Spacey besökte muséet för första gången i fjol, då han gjorde sin första filmroll sedan anklagelserna: i regissören Franco Neros lågbudgetdrama "L’uomo Che Disegnò Dio", ("Mannen som tecknade Gud").

Förutom att ta emot pris höll Kevin Spacey en timslång och slutsåld master class-föreläsning om sitt arbete inom filmen. Tidigare under dagen framträdde han vid en presskonferens där han vägrade tala med internationella medier och bara svarade på frågor från italienska journalister.

I juli i fjol åtalades Spacey i Storbritannien för fem fall av sexuella övergrepp mot tre män mellan åren 2005 och 2013. Dom väntas falla till sommaren.

Den första anklagelsen om sexuella övergrepp kom för fem år sedan, då skådespelaren Anthony Rapp anklagade Spacey för övergrepp i mitten av 1980-talet. 2022 frikändes Spacey från misstankarna på sexuella övergrepp av en domstol i USA.

Kevin Spacey har hela tiden hävdat sin oskuld.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons