Annons

Sommartorsdagarna blir fler och går på turné när Borås firar 400 år

Nästa år blir det ännu fler sommartorsdagar. I augusti och september efter att de vanliga Sommartorsdagarna har avslutats går konceptet på turné till Borås grannorter.
Musik • Publicerad 30 juni 2020
Sommartorsdagarna tas ut på turné nästa år.
Sommartorsdagarna tas ut på turné nästa år.Foto: Sanna Tedeborg

Årets Sommartorsdagarna ska precis dra igång, men redan nu är det klart att programmet ska utvidgas till nästa år när Borås firar 400 år. Då ska Sommartorsdagarna ge sig ut på turné till Sandared, Fristad, Viskafors och Dalsjöfors under augusti och september.

– Vi förlänger med andra ord säsongen med ytterligare fyra Sommartorsdagar ute i serviceorterna. Tanken är att huvudartisterna på de olika orterna ska vara på samma nivå som på torsdagskvällarna på Stora torget, säger Fredrik Beckman, konstnärlig ledare för Borås 400-årsjubileum hos Borås TME.

Annons

Varför gör ni så här?

– Sommartorsdagarna är ett väl inarbetat koncept och vi vill med den här turnén markera att Borås har växt och att alla dessa orter hör samman med Borås stad. Under 400-årsjubileet kommer vi att testa att göra saker på ett nytt sätt, den här turnén är en del av detta.

Planeringen av vad som ska hända på de olika orterna har påbörjats i samarbete med lokala aktörer.

– Vi hoppas på ett stort lokalt engagemang och att turnén också blir ett nav för en massa lokala happenings. Varje samhälle har något speciellt att visa upp.

Fredrik Beckman avslöjar även en del andra arrangemang som kommer att ske under jubileumsåret 2021. Bland annat en stor körfestival i centrala Borås under Kristi himmelfärdshelgen.

– Det finns många körer i Borås med omnejd och vi kommer att samla dem för framträdanden på fem olika platser i Borås centrum, exempelvis vid Hemgården och Carolikyrkan. Vi planerar också för en stor avslutningskonsert på Åhaga på kvällen. Vi tror att det här kan bli mäktigt. Det sker i anslutning till vårmarknaden så det kommer att finnas mycket folk i stan.

Vidare ska föreningen Konstliv Sjuhärad (som arrangerar Konstrundan) samarbeta med restaurang Orangeriet under rubriken ”Konst på menyn”. Varje månad under hela 2021 ska fyra-fem konstnärer ställa ut på Orangeriet.

– Varje vecka ska det vara fokus på en av de aktuella konstnärerna och restaurangen ska göra en meny för kvällen som är inspirerad av den konstnärens verk. Medan maten serveras ska man få lyssna till konstnärssamtal, säger Fredrik Beckman.

Ytterligare programpunkter under jubileumsåret kommer att presenteras löpande.

Det händer också under jubileumsåret 2021

Hela året: De Sju Häradernas kulturhistoriska förening gör en rad evenemang baserade på historiska händelser i kronologisk ordning. Året delas in i sju olika teman, däribland historien om knallen, industrialiseringen, inflyttning till stan, idrottshistoria, och hantverkarnas Borås.

Föreningen Konstliv Sjuhärad samarbetar med restaurang Orangeriet i satsningen ”Konst på menyn”.

13-15 maj: Stor körfestival i Borås under helgen kring Kristi Himmelsfärdsdag.

6 maj–17 oktober: Borås Tidning visar upp sitt bildarkiv från 1826 och framåt på Abecita Konstmuseum.

29 maj–26 september: Borås internationella konstbiennal.

Niclas SennertegSkicka e-post
Elin ThornbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons