Annons

Sommarplågorna vi minns

Här är några av låtarna som inte gick att undvika under sin storhetstid. Vilka går du fortfarande och nynnar på?
Publicerad 19 maj 2018
Justin Timberlakes ”Can't stop the feeling” blev en sommarplåga 2016.
Justin Timberlakes ”Can't stop the feeling” blev en sommarplåga 2016.Foto: Maja Suslin/TT

2017: Daddy Yankee, Luis Fonsi - "Despacito" (feat. Justin Bieber)

Låten släpptes redan i januari samma år, men fick oanad framgång sannolikt tack vare samarbetet med Justin Bieber. Snart gick det inte att undvika låten, som slog rekord efter rekord över hela världen. Totalt dominerade låten i 16 veckor på den amerikanska billboardlistan. I dag har låten över fem miljarder visningar på Youtube, där flest hör till varianten utan Bieber.

Annons

2016: Justin Timberlake: "Can't stop the feeling"

Låten var ledmotiv till filmen ”Trolls” samma år, men premiärspelningen av låten skedde redan på Eurovision song contest i Globen i maj. Men få hade nog anat storheten som skulle komma. Låten toppade mängder av listor under året, till exempel den amerikanska billboardlistan.

Men det roligaste var ändå när låten plötsligt, något efter den största hypen, dök upp på den lokala P4 Blekingelistan. Låten är nämligen skriven av Karlshamnsfödde Johan ”Shellback” Schuster...

2014: AronChupa: ”I'm an albatraoz”

Boråskillen Aron Ekberg fick en hit redan året innan med ”Albatraoz”, men det var med uppföljaren ”I'm an albatraoz” som det exploderade på riktigt. Låten nådde platina- och guldförsäljning i nio länder, 200 miljoner spelningar på Spotify och drygt 900 miljoner visningar på Youtube.

2013: Avicii: "Wake me up"

”Wake me up” har drygt 1, 5 miljarder visningar på youtube, och på hitlistor i ett 60-tal länder med 22 veckor på Svensktoppen. Året efter var låten den mest spelade någonsin på Spotify. Det är därmed lätt att säga att ”Wake me up” tog över världen. I dag är Tim ”Avicii” Bergling, som tragiskt gick bort för en knapp månad sedan, fortfarande den mest spelade svenska artisten någonsin på Spotify.

2006: Basshunter: "Boten Anna"

Boten Anna blev det stora genombrottet för dj:n Jonas Altberg när den slog ner som en bomb i sommarsverige. Låten gjordes några år senare även i en engelsk variant, som toppade flera europeiska listor. Fem veckor i topp blev det på Storbritanniens lista, vilket gör den till en långkörare endast slagen av ABBA:s ”Dancing queen”.

2005: Helena Paparizou: "My number one"

Annons

När boråsaren vann Eurovision song contest 2005 för Grekland, var det starten på en stor succé. Inte nog med att låten spelats för 100-tals miljoner tittare, låten hamnade på flera länders topplistor och på förstaplatsen i Sverige. Låten gjordes även i en metalversion av Dream evil året efter.

2004: Snook: "Mister Cool"

”Ta av dig din truckerkeps”. Alla - och då menar jag alla i Sverige - har hört textraden. ”Mister Cool” blev hiphopduon Snooks stora genombrott, och låten spelades flitigt på radion. Året därpå blev den årets låt på P3 guldgalan. Sen försvann duon, till och med återföreningen för två år sedan på Gröna lund. I dag är både Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray etablerade artister, kanske tack vare ”Mister Cool”.

2002: Las Ketchup: "The ketchup song"

Låten kan jämföras med ”Macarena” från 1995 - en spansk låt som lyckades smitta en hel värld med en synkroniserad danskoreografi. Ni minns den - öppna handflator, vända nedåt, som fördes ovanför och under varandra i takt, var bara en liten del av den enkla dansen. Få kunde texten, men det spelade inte så stor roll. Låten gavs ut på spanska, portugisiska och "spangelska", och låg på topplistorna världen över.

2001: Daddy Dj: "Daddy Dj"

”Daddy DJ, please take me to the party and let me dance alone.” Tittar man på lyssningar i dag är det föga imponerande, men då får man komma ihåg att det tidiga 2000-talet varken hade Spotify eller Youtube. Elektrodancelåten släpptes från början i juni 2000 i Frankrike, och nådde popularitet i flera andra länder under 2001. I Sverige kom den upp på förstaplatsen på Sverigetopplistan. Några år senare lånade Basshunter refrängen till sin låt "Vi sitter i Ventrilo och spelar DotA".

Elin Thornberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons