Kultur

”Sommarplåga” har stark energi men hade mått bra av mer allvar

bokrecension Artikeln publicerades
Hanna Jedvik.
Foto: Lisa Thanner
Hanna Jedvik.

Hanna Jedvik har skrivit en ungdomsroman med västkustmiljö. Recensenten Peter Grönborg uppskattar atmosfären men vill ha mer psykologi.

Sommarplåga

Ungdomsroman

Författare: Hanna Jedvik

Förlag: Rabén & Sjögren

Två tonårsflickor återser som vanligt varandra under sommaren. Medan den ena hoppas att vänskapen ska utvecklas till kärlek, värnar den andra om sin heterosexualitet.

En högljudd skejttjej med keps och skitiga naglar. Så ser en beskrivning av Alma ut; den självupptagna och taggiga huvudpersonen i Hanna Jedviks (f 1975) ungdomsroman ”Sommarplåga”.

Titeln anspelar dels på den smärta som obesvarad kärlek skapar, dels på att det är sommarlov. Alma har slutat nian och åker till kusten för att träffa Mira, barndomsvännen som hon har för avsikt att förföra.

Textens styrka och svaghet är dess energiska ysterhet.

Istället uppstår en rad komplikationer som har med heterosexualitet att göra, inte minst på så vis att Miras kompis Hampus är på plats. Därför gjorde kanske Alma klokt i att intressera sig mer för Hedvig, en färgstark lesbisk tjej som fattat tycke för henne?

Textens styrka och svaghet är dess energiska ysterhet. Den glättiga atmosfären attraherar, men förmår inte att spegla allvaret i de komplexa psykologiska förlopp som skisseras.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.