Annons

Snygg bruksaction utan det lilla extra

Inför valet 1996 ligger den ryske presidenten Boris Jeltsin illa till. Gamla stalinister vädrar morgonluft, demokratin är hotad.
In i handlingen kliver den svenske hjälten Max Anger.
Tv-serie • Publicerad 4 september 2020 • Uppdaterad 4 juni 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Litauiska Ieva Andrejevaité och Adam Lundgren spelar huvudrollerna i den politiska thrillern ”Max Anger”, som delvis utspelar i Sankt Petersburg.
Litauiska Ieva Andrejevaité och Adam Lundgren spelar huvudrollerna i den politiska thrillern ”Max Anger”, som delvis utspelar i Sankt Petersburg.Foto: Lukas Salna/pressbild
Thriller

Max Anger – with one eye open

Premiär på Viaplay den 6 juni.

Regi: Lisa Farzaneh och Jesper W Nielsen.

I rollerna: Adam Lundgren, Ieva Andrejevaité, Joel Spira med flera.

Omdömet baserat på samtliga 8 avsnitt.

I mitten på 2010-talet bestämde sig Martin Österdahl för att sluta som programdirektör på SVT och istället satsa på en karriär som författare. Hans spänningsromaner om den före detta militären Max Anger har gjort succé och lockat flera produktionsbolag att lägga bud på tv- och filmrättigheterna.

Den första boken i sviten, ”Be inte om nåd”, ligger till grund för Viaplays påkostade serie ”Max Anger – with one eye open”.

Annons

Den utspelar sig i mitten på 1990-talet när mobiltelefoner är på väg att bli var mans egendom. Kontrollen över mobilnäten är en växande maktfaktor.

Max (Adam Lundgren) jobbar som affärsanalytiker och är involverad i en försäljning av ett ledande svenskt telekombolag. Tänkta köpare är ett stort ryskt bolag med säte i Sankt Petersburg.

Han samarbetar med ryska Pashie (Evin Ahmad), som inte bara är hans kollega, utan också hans stora kärlek.

Linus Wahlgren spelar rysk torped och Joel Spira hans offer.
Linus Wahlgren spelar rysk torped och Joel Spira hans offer.Foto: Lukas Salna/pressbild

En dag meddelar Pashie att hon ska resa till Sankt Petersburg i ett snabbt ärende. Men dagarna går och hon svarar inte i telefon. Har hon blåst Max? Är hon spion? Han bestämmer sig för att leta rätt på Pashie.

I Ryssland är det oroligt. Den sittande presidenten Boris Jeltsin ligger illa till i opinionsmätningarna. I vassen lurar en samling stalinister som drömmer om forna sovjetiska tider och förklarar att ryssar vill ha en stark ledare, inget västerländskt demokratitrams.

Till sin hjälp i sökandet efter Pashie anlitar Max taxichauffören Mira (Ieva Andrejevaité), en ensamstående mamma i behov av pengar.

Max inser snart att hans flickväns försvinnande har med telekomaffären att göra och att de ryska köparna har något skumt i kikaren.

Medan Max och Mira härjar runt i Sankt Petersburg händer det saker i Stockholm: Telefonnätet svajar och en rysk torped glider runt i hälarna på det svenska telekombolagets säkerhetschef.

Mitt i alltihopa kastas vi med jämna mellanrum tillbaka till tiden för Maxs tillkomst och en traumatiskt händelse i hans barndom.

Inför de avslutande avsnitten finns ett och annat att nysta upp och knyta samman. Det görs efter genrens alla konventioner, utan att bjuda på något utmanande eller extra, men småklurigt och med spänningen i behåll.

Annons

”Max Anger – with one eye open” är en snygg produktion. Miljöerna är häftiga, rollistan imponerande. Utöver de redan nämnda ser vi bland andra Malin Crépin, Johan Rheborg och Per Ragnar. De ges inte tillfälle att glänsa, men gör alla vad de ska.

Mikael HagnerSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons