Annons

Smiles låtar som "gamla ruiner med plåttak"

Jocke Åhlund och Björn Yttling började göra musik ihop som duon Smile, mest för att hinna umgås.
Nu släpper de sin andra fullängdare, med gästartister som Robyn och Freja The Dragon.
Musik • Publicerad 18 november 2021
Björn Yttling och Joakim Åhlund släpper albumet "Phantom Island" som duon Smile.
Björn Yttling och Joakim Åhlund släpper albumet "Phantom Island" som duon Smile.Foto: Duygu Getiren/TT
Smile gör en spelning i Stockholm och en i Göteborg framöver. Men enligt Jocke Åhlund stannar duon helst på hemmaplan.
Smile gör en spelning i Stockholm och en i Göteborg framöver. Men enligt Jocke Åhlund stannar duon helst på hemmaplan.Foto: Duygu Getiren/TT
Björn Yttling och Jocke Åhlund grundade duon Smile – mycket för att hinna umgås.
Björn Yttling och Jocke Åhlund grundade duon Smile – mycket för att hinna umgås.Foto: Duygu Getiren/TT

År 2012 släppte Smile sitt första album, "A flash in the night", men sedan blev det tyst från duon i flera år. Inte för att de jobbar långsamt, konstaterar Joakim "Jocke" Åhlund, utan för att de jobbar sällan.

De båda musikveteranerna har fullt upp på olika håll. Åhlund har en bakgrund i Caesars, Teddybears och Les Big Byrd. Yttling är en del av Peter Bjorn and John. Båda arbetar dessutom som låtskrivare och producenter för andra artister.

Annons

– Det här är mycket av ett socialt projekt, att jobba tillsammans blir ett sätt att umgås, säger Jocke Åhlund.

Som antika byggnader

Grunden till den nya plattan "Phantom Island" lades direkt efter debutalbumet för nio år sedan – men glömdes av någon anledning bort. Flera år senare hittade Jocke Åhlund låtskisserna på en gammal hårddisk, och började omarbeta dem. Nu jämför han Smiles nya skiva med arkitekturen i Italiens huvudstad.

– Det finns massor av byggnader i centrala Rom som byggdes för 1 000 år sedan, sedan har man byggt på någonting för 500 år sedan, och sedan igen för två år sedan. Det är som att man ser alla bitar av hela världshistorien i en byggnad, säger han och fortsätter:

– Lite så är det med låtarna. Det är en gammal ruin som vi påbörjade för tio år sedan, och nu har vi byggt på ett nytt plåttak.

Singeln "Call my name", som gästas av Robyn, och skildrar villkorslös kärlek, finns redan ute.

– Den är skriven som från en förälder till ett barn. Vissa har tolkat den som en mer allmän kärlekssång. Den handlar om att man vill beskydda den man älskar. Det är banalt, men så är det, konstaterar Jocke Åhlund.

Han har tidigare skrivit och producerat låtar för den svenska världsstjärnans album "Body talk" och självbetitlade "Robyn".

– Hon är så proffsig, man känner sig som en amatör bredvid henne, trots att hon är yngre än jag. Hon tyckte om låten och brydde sig, hon gjorde det inte bara för att vara schysst mot oss, säger Joakim Åhlund.

Otaggade på världsturné

Låten "Eon" låter kanske bekant för ett Jocke Åhlund-fan. När Smile-projektet låg på is passade han på att använda den låtidén i sitt andra band Les Big Byrds platta "Iran Iraq Ikea". Låten, som handlar om separation och förlust, gästas i den nya Smile-versionen av Freja the Dragon.

– Låten gick i en tonart som inte är anpassad för henne. I verserna låter det som att hennes röst håller på att gå sönder, men det passade väldigt bra. Det låter som att rösten håller på att gå sönder för att hon är så ledsen, säger Jocke Åhlund.

Annons

Smile har två spelningar klara framöver, den 27 november i Göteborg och den 18 december i Stockholm. Utöver det kan det bli någon enstaka konsert nästa år.

– Vi är inte jättesugna på att åka ut på världsturné, men om det dyker upp någonting roligt kanske vi gör det, säger Jocke Åhlund.

TT: Varför inte?

– Jag tror att både Björn och jag har gjort det tillräckligt mycket, vi är lite färdiga med det. Det är ganska skönt att bara vara hemma nu för tiden. Det är roligt att spela men jag vill inte åka runt i en buss längst hela nordamerikanska kontinenten.

Fakta: Smile

Smile består av Joakim Åhlund och Björn Yttling. De släppte sitt första album 2012, "A flash in the night".

Jocke Åhlund är tidigare känd från band som Teddybears, Caesars och Les Big Byrd, men även som låtskrivare och producent åt artister som Robyn, Charli XCX, Håkan Hellström samt Giorgio Moroder.

Björn Yttling är en del av trion Peter Bjorn and John. Han är även låtskrivare och producent åt bland andra Lykke Li, Primal Scream, Chrissie Hynde och Franz Ferdinand.

Nu är Smile aktuella med albumet "Phantom Island".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons