Kultur

Smart och pedagogisk bilderbok om allergi

bokrecension Artikeln publicerades

Astma och allergier kan vara besvärliga. Men vad vad händer egentligen i kroppen och vad finns det för hjälpmedel? Jonna Fries har läst en pedagogisk bok.

Bilderbok/Faktabok

Det är blä för mig!

Text: Rebecca Byron Lohk

Bild: Laura Di Francesco

Förlag: Lindskog Förlag

Visa mer...

Nötter, pollen och pälsdjur kan orsaka stora besvär för den som är allergisk. I ”Det är blä för mig!” skildrar Rebecca Byron Lohk vardagen för en pojke med astma och allergier.

Scener från frukostbord och förskola varvas med information om hur Matteo reagerar på olika saker och rena faktasidor. Greppet är smart, även om det bitvis blir väl informationspackat.

Positivt är att leken fått en central roll. Här får både frågor och svar ta plats på ett lekfullt och tydliggörande vis.

Laura Di Francescos bilder följer texten nära och formar kompismöten, ambulansminnen och viktiga hjälpmedel med överlappande färgfält och fokuserade detaljer. Tillsammans bildar de ett pedagogiskt underlag för att prata om allergier med barn.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.